Literatuurmuseum biedt gratis Boekenweek-rondleiding

Jan Cremer door Frits Müller, 1965. Collectie: Literatuurmuseum

Den Haag – Vier op 7 of 15 maart de Boekenweek in het Literatuurmuseum met een gratis rondleiding die een rebelse ode brengt aan markante dwarsdenkers. Stoere, onorthodoxe, eigengereide schrijvers die werelden hebben geopend en onrecht aan de kaak hebben gesteld.

Tijdens de rondleiding wordt onder meer stilgestaan bij Anna Blaman die in haar roman Eenzaam avontuur openlijk over erotiek en de lesbische liefde schreef. Via polemist Hugo Brandt Corstius, die in zijn columns geen enkele maatschappelijke reputatie schuwde, leidt de rondleiding naar Jan Cremer. Met zijn onverbiddelijke bestseller Ik Jan Cremer markeerde hij de overgang van de grauwe jaren vijftig naar de rebelse jaren zestig.

‘Wij zijn de Revolutie in de Literatuur,’ aldus Lodewijk van Deyssel, een van De Tachtigers die aan het eind van de negentiende eeuw kunst om de kunst en het individualisme predikten.

Verder voert de Boekenweek-rondleiding langs onder meer Willem Frederik Hermans, Lucebert, Hans Plomp en natuurlijk Geard Reve die doorlopend de conventies tartte. Ook wordt stilgestaan bij Maxim Februari, de P.C. Hooft-prijswinnaar van 2020, die meent dat het engagement van een literaire auteur weinig zin heeft als zijn werk niet leidt tot engagement bij de lezers.

Praktische informatie

Wanneer: zaterdag 7 maart om 13.00 uur en zondag 15 maart om 11.00 uur.
Kosten: gratis, op vertoon van een geldig entreebewijs.
Aanmelden: telefonisch via 070-333 96 66, tijdens dee openingstijden.

Zie ook literatuurmuseum.nl