Literaire nalatenschap F. Harmsen van Beek naar Letterkundig Museum

Literaire nalatenschap F. Harmsen van Beek naar Letterkundig Museum
Het Letterkundig Museum verwerft woensdag 23 mei de literaire nalatenschap van Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927-2009). Harmsen van Beek is een dichter van een klein oeuvre. De geringe omvang is echter omgekeerd evenredig aan de grote bewondering die het vrijwel unaniem ten deel viel en valt.
Harmsen van Beek vond dat vrijwel niets blijvende waarde had, ook haar gedichten en tekeningen niet. Ze tekende graag op bevroren ruiten en schiep er genoegen in te zien hoe die vervolgens door de warmte van de zon als kleine waterstraaltjes hun weg vonden naar de vensterbank vonden. Desondanks laat ze een omvangrijk archief na. Behalve aantekeningen, manuscripten en (jeugd)foto’s bevat het de nalatenschap ook uit brieven, van onder meer Judith Herzberg, Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Gerard Reve en Renate Rubinstein. Bijzonder zijn de vele tekeningen die Harmsen van Beek maakte en de vele parafernalia waarmee zij zich omringde. Tot het archief behoren ook veel familiaire paparassen en boeken met opdrachten van schrijvers en kunstenaars als A. Roland Holst, Matthijs Röling en M. Vasalis.
Tijdens de feestelijke overdracht van het archief wordt ook de bundel In goed en kwaad. Verzameld werk van F. Harmsen van Beek gepresenteerd. ’In samenspraak met de erven zijn nu haar publicaties bijeengebracht in een mooi verzorgde gebonden editie, waarin ook alle verspreid gepubliceerde gedichten en verhalen zijn opgenomen. De verschijning van In goed en kwaad is daarmee een literaire gebeurtenis, die er voor zorgt dat dit grootse en bruisende werk voor lange tijd beschikbaar blijft’, aldus uitgeverij De Bezige Bij.
Den Haag – Het Letterkundig Museum verwerft woensdag 23 mei de literaire nalatenschap van Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927-2009). Harmsen van Beek is een dichter van een klein oeuvre. De geringe omvang is echter omgekeerd evenredig aan de grote bewondering die het vrijwel unaniem ten deel viel en valt.
Harmsen van Beek vond dat vrijwel niets blijvende waarde had, ook haar gedichten en tekeningen niet. Ze tekende graag op bevroren ruiten en schiep er genoegen in te zien hoe die vervolgens door de warmte van de zon als kleine waterstraaltjes hun weg vonden naar de vensterbank vonden. Desondanks laat ze een omvangrijk archief na.
Brieven aan schrijvers
Behalve aantekeningen, manuscripten en (jeugd)foto’s bevat het de nalatenschap ook uit brieven, van onder meer Judith Herzberg, Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Gerard Reve en Renate Rubinstein. Bijzonder zijn de vele tekeningen die Harmsen van Beek maakte en de vele parafernalia waarmee zij zich omringde. Tot het archief behoren ook veel familiaire paparassen en boeken met opdrachten van schrijvers en kunstenaars als A. Roland Holst, Matthijs Röling en M. Vasalis.
Presentatie ‘In goed en kwaad’
Tijdens de feestelijke overdracht van het archief wordt ook de bundel In goed en kwaad. Verzameld werk van F. Harmsen van Beek gepresenteerd. “In samenspraak met de erven zijn nu haar publicaties bijeengebracht in een mooi verzorgde gebonden editie, waarin ook alle verspreid gepubliceerde gedichten en verhalen zijn opgenomen. De verschijning van In goed en kwaad is daarmee een literaire gebeurtenis, die er voor zorgt dat dit grootse en bruisende werk voor lange tijd beschikbaar blijft”, steltuitgeverij De Bezige Bij.