Leestip: Gerrit Krol – Verplaatste personen

Omslag Verplaatste personen, Gerrit KrolDeze zomer, in augustus, werd Gerrit Krol 75 jaar. Dit najaar bestaat uitgeverij Reservaat 20 jaar. Een goede aanleiding voor een gebonden, luxe uitgave, met omslag en afbeeldingen in kleur van schilderijen van broer Otto Krol. Beiden presenteren zich voor het eerst samen in het boek ‘Verplaatste personen’. Nico Keuning schreef de inleiding.

Gerrit Krol verstaat de kunst van het reizen. Thuis, zittend aan zijn schrijftafel, slenterend door de stad Groningen, rijdend over een Waddeneiland, dolend door Weimar, reizend door Amerika, of wonend als expat in Nigeria. Zijn geest is oorspronkelijk, vitaal en helder. In zijn prikkelende beschrijvingen weet hij door zijn scherpe blik en subtiele humor de lezer mee te voeren naar zijn gedachtewereld. Voor de lezer terra incognita, een onbekende wereld, waar hij de sensatie ervaart in den vreemde te zijn, net als de schrijver.

In het noorden van Nigeria is het allemaal anders. Droog. Stoffig. Je zit daar al bijna in de Sahel waar, zoals we weten, niet veel meer groeit. Een staalblauwe, bijna zwarte lucht; boven je hoofd een diepe oneindigheid waarin, klein en scherp als een speld, de zon staat. Het waait vaak in deze lege wereld, en vandaag kun je zelfs zeggen dat het stormt. Je kunt nauwelijks op de been blijven en de storm is heet. Je brandt je aan de lucht. Op de horizon loopt een veedrijver in een witte bollende boernoes. Hollende gaat hij achter zijn scharminkels van koeien aan.

Vele dagen duurt deze storm die men de Harmattan noemt. Ook noemt men de Harmattan: het zand dat is opgewaaid en, als de wind is gaan liggen, in de lucht blijft hangen als een zware mist. Het zand is rood, maar de mist niet, die is grijs. Zoals kinderen, spelend in het rode zand, daarvan grijs worden, en vuil. Zo vuil is deze mist. De zon boven ons hoofd is geen zon meer maar een bleke plafonnière.

De opgenomen columns verschijnen voor het eerst in boekvorm. Ook dat maakt deze uitgave zo bijzonder. Evenals de eenmalige oplage van 750 exemplaren tegen de feestelijke prijs van € 19,75. Direct bij de uitgeverij te bestellen, of via de boekhandel. Zie ook www.uitgeverijreservaat.nl