Leescampagne Heel Nederland Leest van start

Tilburg – bibliotheek LocHal Tilburg is woensdagavond het startschot gegeven voor Nederlands grootste bibliotheekcampagne ‘Heel Nederland Leest’. Het doel is die maand zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden door Sonny Boy van Annejet van der Zijl te lezen en het boek samen te bespreken.

De auteur ontving symbolisch het eerste exemplaar van de speciale editie waarvan er 250.000 exemplaren gratis worden uitgedeeld aan bibliotheekbezoekers. Leesclubs door het hele land hebben het boek op de agenda staan en een samenwerking met winkelketen Zeeman dragen bij aan het in gesprek gaan met elkaar over een boek.

Sonny Boy wordt dit jaar ook gepromoot in alle 450 winkels van Zeeman dankzij een nieuwe samenwerking met de textielgigant. In de campagneperiode prijken ansichtkaarten met ‘Heel Nederland Leest Sonny Boy’ op de Zeeman-toonbanken. Hiermee wordt de winkelbezoeker op het gratis boek gewezen dat ook in een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal wordt uitgegeven.

Verschillende initiatieven

Dit jaar zijn er verschillende initiatieven om tijdens Heel Nederland Leest van Nederland één grote leesclub te maken. Zo kan op lezerscommunity Hebban.nl elke lezer laten zien dat hij of zij meedoet aan de campagne. Een interactieve landkaart laat zien waar in Nederland het boek wordt gelezen. Al deze lezers kunnen deelnemen aan een van de twaalf online provincie-leesclubs die door Hebban georganiseerd worden om het boek te bespreken. 

Daarnaast doet landelijke leescluborganisatie Senia mee en wordt het boek gepromoot in de online leesclub ‘Kroegpraat’ van auteur en podcastmaker Liesbeth Rasker, die het boek bespreekt met haar achterban van bijna 70.000 volgers.

Grootlettereditie en editie in makkelijke taal

Om iedereen mee te laten lezen komt er ook dit jaar weer een speciale grootlettereditie én een editie in makkelijke taal van Sonny Boy.  

De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en de Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen. Deze uitgave wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en is gefinancierd door De Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief. 

Er zijn 9.850 exemplaren van Sonny Boy in makkelijke taal besteld door bibliotheken. Dit zijn zo’n 3.000 exemplaren meer dan de editie vorig jaar, wat goed nieuws is voor het bereik van de campagne Heel Nederland Leest.   

Heel Nederland Leest Junior

Ook jongeren duiken tijdens de campagneperiode gezamenlijk een boek in. Op scholen kunnen groep 7&8 en vmbo 1&2 aan de slag met Het Pungelhuis van Annet Huizing, het boek dat is gekozen voor Heel Nederland Leest Junior. Dankzij de campagne heeft elke leerling een eigen boek waarover ze met elkaar in gesprek kunnen gaan aan de hand van speciale lessuggesties. Het Pungelhuis werd bekroond met de Thea Beckmanprijs 2022 en de Jonge Beckman 2022.