Leescampagne De Weddenschap van start

Amsterdam – Drie BN’ers: Boaz, Sophie Straat en Wieger Hoogendorp trappen deze week de dertiende editie van de leescampagne De Weddenschap af.

Samen met (v)mbo-klassen en praktijkonderwijs zullen zij in Delft, Amsterdam en Utrecht hun handtekening zetten onder het contract van De Weddenschap. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om gedurende de campagne drie boeken in zes maanden te lezen.

Behalve de rol van uitdager nemen de BN’ers ook de rol van leescoach op zich. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken door middel van hun boekenvlogs. De Weddenschap eindigt eind april 2024. Alle deelnemende scholen organiseren hun eigen aftrap op school. 

Praktijkonderwijs

De dertiende  editie besteedt extra aandacht aan scholen van het praktijkonderwijs. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen boeken mogen lezen die ze zelf kiezen. Ook de hoeveelheid boeken mogen de leerlingen zelf bepalen. De richtlijn is 3 boeken in 6 maanden.

Omdat leesbevordering maatwerk is kunnen docenten en leerlingen met elkaar afspraken op maat maken over de hoeveelheid te lezen boeken. Voor sommige kinderen is 1 boek al een overwinning. Stichting Lezen roept docenten, mentoren en stagebegeleiders nadrukkelijk op om zelf boeken te lezen en zo als leesrolmodel te fungeren.

Boeken- en lestips

Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid ontwikkelt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. Op deweddenschap.nl zijn boekentips en lessuggesties te vinden. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat en er zijn prijzen en een landelijke trofee te winnen. Deelname aan De Weddenschap is gratis.