Kinderboekenweek roept kinderen ‘aan tafel!’

KBW09_Geschenk_HRUtrecht – De boekhandel verwacht een succesvolle Kinderboekenweek met veel kinderen in de boekwinkels. ‘De wraak van het spruitje’, het Kinderboekenweekgeschenk geschreven door Gouden Griffel winnaar 2008 Jan Paul Schutten, verschijnt in een recordaantal van 443.000 exemplaren. Het motto van de 55ste editie van de Kinderboekenweek is Aan tafel! – Eten en snoepen in kinderboeken. De Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 7 tot en met zaterdag 17 oktober.

Jan Paul Schutten, schrijver van het geschenk. Foto: Gerlinde de Geus
Jan Paul Schutten, schrijver van het geschenk. Foto: Gerlinde de Geus

Het Kinderboekenweekgeschenk 2009 draait om het spruitje. Jan Paul Schutten gaat op zoek naar het geheim van lekker en ondervraagt de ‘lekkerexperts’ van Nederland. De wraak van het spruitje is tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Koekjes! is het Prentenboek van de Kinderboekenweek, gemaakt door Theo Thijssenprijs winnaar 2009 Ted van Lieshout en Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma. Vanaf woensdag 7 oktober is Koekjes! voor € 5,- verkrijgbaar in de boekwinkel.

Naast het kinderboekenweekgeschenk is er nog een voordeeltje: NS biedt jonge lezers de hele Kinderboekenweek gratis reizen met de trein aan op vertoon van het geschenk.

Griffelkoffer om op te eten

De Kinderboekenweek wordt op dinsdagavond 6 oktober feestelijk geopend met ‘Het Overkokende Kinderboekenbal’ in het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam. Op het Bal wordt onthuld welk boek de Gouden Griffel 2009 krijgt, de prijs voor het mooiste kinderboek. Eerder werden de Zilveren Griffelwinnaars bekendgemaakt. Acht hiervan zijn oorspronkelijk Nederlandstalig en maken kans op Goud. De koffer, gegoten van chocolade met daarin de verzegelde envelop, wordt tot die avond bewaakt door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gerda Verburg. Hoe dat gebeurt, dat is te zien op de website van de Kinderboekenweek.

Rijksmuseum toont werk Penseelwinnaars

Op 7 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, vindt de uitreiking van het Gouden Penseel 2009 plaats en wordt de tentoonstelling Penselen geopend in het Rijksmuseum. Deze tentoonstelling toont de originele illustraties uit de bekroonde boeken. Tijdens deze tentoonstelling heeft het Rijksmuseum een uitgebreid programma voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zij kunnen workshops volgen van illustratoren, waaronder voormalig Gouden Penseelwinnaars Charlotte Dematons en Marit Törnqvist. Ook is er een audiotour geschreven en ingesproken door Jan Paul Schutten. De illustraties zijn te zien tot en met 7 december.

Voor meer informatie over alle activiteiten tijdens de Kinderboekenweek: www.kinderboekenweek.nl.