Kinderboek Ted van Lieshout bekroond met Boekensleutel

Amsterdam – Het boek ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ van Ted van Lieshout is zondagmiddag op de Uitmarkt in Amsterdam bekroond met de Boekensleutel. 

De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek dat bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury gezamenlijk, wordt toegekend. De Griffel- en Penseeljury reiken op het Kinderboekenbal op 1 oktober de Boekensleutel uit en maken dan ook bekend welke boeken bekroond worden met de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

De Boekensleutel

De Boekensleutel is een literatuurprijs die sinds 1979 bij hoge uitzondering wordt toegekend aan een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door het genre, de gebruikte techniek, de vormgeving of een anderszins opmerkelijke kwaliteit.

Uitzonderlijk

De Boekensleutel is tot nu toe pas acht keer toegekend, de laatste bekroning vond plaats in 2012 voor het boek Het Dierelirium van professor Revillod (Uitgeverij De Harmonie) van de Spaanse makers Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren, bewerkt en vertaald door Professor E.I. Kipping (Kees van Kooten). Het is de tweede keer dat een Nederlandstalige auteur de Boekensleutel in ontvangst mag nemen, in 1981 werd het boek Ik heb geen naam (Uitgeverij Leopold) van Dagmar Hilarová en Miep Diekmann bekroond.