Kader Abdolah ambassadeur voor de Thuisgevers

Kampen – Auteur Kader Abdolah is sinds deze week ambassadeur voor de Thuisgevers. “De Thuisgevers zie ik als een mooi en essentieel initiatief. Ik herken in de Thuisgevers de omgang met vreemdelingen die ik ook in mijn boeken schets. De Thuisgevers bieden niet alleen een huis maar ook een thuis. Daar verbind ik graag mijn naam aan.”

De Thuisgevers helpen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) versneld aan een nieuw bestaan. Via maatschappelijke initiatieven krijgen zij een tijdelijke huisvestingsplek, bijvoorbeeld in leegstaande schoolgebouwen, buurthuizen of pastorieën. Daarnaast zorgt een buddy uit de lokale gemeenschap voor een warm welkom. Daarmee wordt de doorstroom van statushouders uit azc’s naar gemeenten bespoedigd, waardoor er plekken vrij komen in de asielopvang. Op dit moment lopen er zo’n honderd verkenningen voor Thuisgeef-initiatieven in meer dan zestig gemeenten. Hulp en advies van de Thuisgevers is kosteloos voor gemeenten en maatschappelijke initiatieven.

‘Papagaai vloog over de IJssel’

Zijn boek Papagaai vloog over de IJssel (2014) ‘over de komst van vreemdelingen in een paar Oer-Hollandse dorpen langs de rivier de IJssel’ was voor projectmanager Laura Prat Bertrams reden om de auteur te benaderen als ambassadeur. “Los van het feit dat deze prachtige roman zich afspeelt in en om de gemeente Kampen, waar ook de Thuisgevers is ontstaan, heeft het verhaal veel elementen van de Thuisgevers in zich. Zo stelt de kerk in Zalk een woning ter beschikking en zorgt de dominee dat de inwoners van Zalk de nieuwkomers warm welkom heten. Ook zien we dat dorpsgenoten het beddengoed regelen, de koelkast vullen en een bos bloemen op tafel zetten. Precies wat we bij de Thuisgevers ook doen. Een betere ambassadeur kunnen wij ons dan ook niet wensen.”

Kader Abdolah

Kader Abdolah (Iran, 1945) debuteerde in 1993 met de verhalenbundel De Adelaars. Met succesvolle romans als Spijkerschrift (2000) en Het huis van de moskee (2005) veroverde hij het Nederlandse en internationale lezerspubliek. Dat laatste boek werd zelfs verkozen tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden. Zijn boeken zijn in meer dan twintig landen vertaald. Kader Abdolah is na hoogleraar en Theoloog des Vaderlands Katja Tolstaja de tweede bekende Nederlander die zijn naam aan de Thuisgevers verbindt.