Kaartverkoop wintertuinfestival van start

Herman Brusselmans, ook aanwezig op het Wintertuinfestival. Foto: Filip Claus
Herman Brusselmans, ook aanwezig op het Wintertuinfestival. Foto: Filip Claus

Nijmegen – Het Wintertuinfestival, dat van 24 tot en met 27 november plaatsvindt in Nijmegen, gaat over de verhouding tussen fictie en non-fictie. Staat fictie onder druk van de werkelijkheid? Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars gaan in op het thema. In vier dagen tijd reizen zowel grote literaire namen als aanstormende talenten af naar Nijmegen en zijn er op talloze locaties in de binnenstad programma’s en activiteiten. De kaartverkoop is gestart via www.wintertuinfestival.nl.

Op donderdagavond 24 november verzorgt Wintertuin in samenwerking met Cultuur op de Campus een college van Arjen Lubach. Op vrijdagavond 25 november presenteren twee nieuwe talenten uit het agentschap van Wintertuin hun chapbook: Lisa Weeda en Joost Oomen. Op zaterdagavond 26 november tovert poppodium Doornroosje om tot een literair walhalla tijdens de grote festivalavond. Onder meer Herman Brusselmans, Rob Wijnberg, Maxim Hartman, Eerie Wanda, Meindert Talma, K. Schippers, Niña Weijers, Joris van Casteren, Maud Vanhauwaert, Hagar Peeters, Jeroen Olyslaegers, Jerry Hormone, Lieke Marsman en K. Michel zijn te gast. Het programma van de zondag wordt binnenkort bekend gemaakt.

Verschuiving naar non-fictie

Waarom dit thema? De laatste decennia heeft er in de literatuur een verschuiving plaatsgevonden van fictie naar non-fictie. Het aandeel literaire non-fictie in het totale boekenaanbod is fors toegenomen. Ook krijgen steeds meer literaire werken het stempel ‘autobiografisch’. De populariteit van verhalen die waargebeurd zijn groeit. De positie van fictie ten opzichte van de feiten lijkt veranderd. Waar komt het nieuwe verlangen naar echtheid vandaan? Waarom is de werkelijkheid zo populair? En whatever happened to de verbeelding? Deze, en talloze andere vragen, komen eind november aan bod tijdens het Wintertuinfestival.

Overzicht

Donderdag met Lubach

Datum: donderdag 24 november 2016
Locatie: Grotiusgebouw (GR 0.100) op de Radboud Universiteit, Montessorilaan 10, Nijmegen
Aanvang: 20.00 uur, deuren open: 19.30u
Entree: 6 / 3 euro (studenten/CJP)

Avond van de grote beloftes

Datum: vrijdag 25 november 2016
Locatie: het Badhuis, Daalseweg 262 Nijmegen
Aanvang: 20.30 uur, deuren open: 20.00 uur
Entree: 6 / 3 euro (studenten/CJP)

Wintertuin in Doornroosje

Datum: zaterdag 26 november 2016
Locatie: Doornroosje, Stationsplein 11, Nijmegen
Aanvang: 20.00 uur, deuren open: 19.30 uur
Entree: 15 / 12,50 euro(studenten/CJP)

Ga voor het volledige programma en kaartverkoop naar wintertuinfestival.nl.