K. Schippers houdt eerste Rudy Kousbroeklezing

Amsterdam – Schrijver K. Schippers houdt op vrijdag 1 april in de Rode Hoed in Amsterdam de eerste Rudy Kousbroeklezing. Deze lezing is een initiatief van NRC Handelsblad, De Rode Hoed, De Gids en uitgeverij Augustus, en beoogt een jaarlijks terugkerend eerbetoon te zijn aan een van de grootste essayisten in ons taalgebied.

Rudy Kousbroek publiceerde ruim veertig boeken en ontving in 1975 de P.C. Hooftprijs voor zijn essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Universiteit Groningen.

Recent verschenen onder meer zijn fotosyntheses, waarvan het eerste deel, Opgespoorde wonderen, werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2005. Onlangs verscheen Het Meisjeseiland, zijn mooiste werk verzameld, onder redactie van Marja Roscam Abbing en Wout Woltz.

Na de lezing treden Maria Barnas, Tijs Goldschmidt en Daniël Rovers in Kousbroeks voetsporen met een fotosynthese. Maarten Asscher treedt op als gastheer. Ook wordtl het maartnummer van het algemeen-literaire tijdschrift De Gids gepresenteerd, met de titel Kousbroek / Het essay.

De Rode Hoed is aan de Keizersgracht 102. De lezing begint om 20.00 uur.  Zie ook http://www.rodehoed.nl/nl/programma_details.php?id=998