Jay Adjodha winnaar literaire prijs De Nieuwe Pen

Jay krijgt de laptop overhandigd. Foto: Dick van Zanten
Jay krijgt de laptop overhandigd. Foto: Dick van Zanten
Cappele aan den IJssel – De 16-jarige Jay uit Capelle aan den IJssel won de literaire prijs de Nieuwe Pen. Hij schreef het beste jongerenverhaal van 2010. Het is de eerste editie van deze nieuwe prijs die jongeren tussen 14 en 25 jaar wil stimuleren om zich met behulp van professionele coaches nog beter en creatiever te uiten in het Nederlands.

Drie schrijfcoaches hebben twaalf jongeren intensief begeleid met workshops en e-coaching. “De gedrevenheid van de deelnemers zorgde ervoor dat ze snel vorderingen maakten,” zegt schrijfcoach Floor Buschenhenke.

De vakjury bestond uit schrijver Walter van den Berg, Duf-hoofdredacteur Petra Broers en hoofdredacteur Xavier van Leeuwe van literair tijdschrift Lava. De drie beste verhalen die zij kiezen, worden gepubliceerd in literair tijdschrift Lava 16.2 dat bij uitgeverij J.M. Meulenhoff verschijnt en vanaf vandaag in de boekhandel verkrijgbaar is.

De jonge auteurs Praveena, Jay, Samantha, Wahida, Merugia, Nachenthaly, Mirjam en Annu werkten drie maanden aan hun kort verhaal. Ze zijn leerlingen van de IMC Weekendschool, een instituut dat jongeren beroepsoriëntatie en talentontwikkeling biedt. De winnaar zal een laptop in ontvangst nemen – beschikbaar gesteld door het IMC – om het prille schrijftalent verder te ontwikkelen.

Het is de bedoeling om volgende edities van de Nieuwe Pen uit te breiden naar meerdere scholen en culturele centra. Hoewel er andere schrijfwedstrijden zijn voor jongeren (denk aan Write Now en Kunstbende) is er nooit intensieve begeleiding en feedback voor alle deelnemers. Lava besloot hier verandering in te brengen.