‘Jan Campert-Stichting gemarginaliseerd’

Den Haag – Het advies van de Adviescommissie voor het Haagse Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024 betekent een marginalisering van de Jan Campert-Stichting, zo laat de organisatie weten. De stichting kan door de korting van 25 procent in de toekomst slechts de literaire prijzen van Den Haag toekennen, waaronder de Constantijn Huygensprijs en de Jan Campertprijs.

Zelfs voor de uitreiking ervan is een ontoereikend budget beschikbaar gesteld om de prijzen in de vorm van een publieksmanifestatie uit te reiken waarbij Haagse scholieren worden betrokken. Dat gebeurde tot vorig jaar bij het Schrijversfeest, georganiseerd door Writers Unlimited en de Jan Campert-Stichting samen.

‘Plannen sneuvelen’

Het jaarlijks symposium en het jaarboek – met essays over de laureaten en bijdragen van het symposium – sneuvelen sowieso als het advies wordt overgenomen. ‘Literatuur en 75 jaar bevrijding’ zal dan de laatste literaire middag zijn die de Jan Campert-Stichting organiseert. Nieuwe plannen kunnen niet worden uitgevoerd. Zoals online lesprogramma’s voor Haagse scholieren en een evenement voor het algemene publiek met de laureaten, dat met en in de Openbare Bibliotheek georganiseerd zou worden.

‘Besparing nauwelijks winst’

De Jan Campert-Stichting wordt gerund door vrijwilligers en verricht haar werk met een minimale overhead, mede dankzij de samenwerking met het Literatuurmuseum. De korting op deze stichting levert de gemeente dan ook nauwelijks geld op. Den Haag als literatuurstad verliest zijn glans. De boodschap die dit advies uitstraalt, is dat literatuur er nauwelijks toe doet. En dat in een tijd waarin ontlezing als een groot maatschappelijk probleem wordt gezien.

Reactie Campert

Remco Campert reageerde op de bezuinigingsberichten als volgt: ‘Den Haag, koester de Jan Campert-Stichting die ooit door je eigen gemeenteraad werd opgericht, koester de literatuur, koester het lezen. Het kost je bijna niets, ja liefde voor de leescultuur. Dat wel.‘