Jaap Robben wint opnieuw prijs met Birk

Birk Omslag 02.06.2014•def.indd

Dordrecht – De ANV Debutantenprijs 2015, voorheen de Academica Debuutprijs, is gewonnen door Jaap Robben voor zijn roman Birk. “Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere, lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt”, schrijft de jury.

In het bijzijn van de twee andere genomineerden – Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan) en Niña Weijers (De consequenties) – kreeg Jaap Robben de prijs op 20 september in Dordrecht uitgereikt. Aan de prijs is voor de winnaar een geldbedrag verbonden van 7.500 en 750 euro voor ieder van de andere twee genomineerden.

Derde publieksprijs op rij

Voor Birk is het de derde publieksprijs op rij. Eerder ontving Robben de in 2015 ingestelde Nederlandse Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Publieksprijs.

Dat de roman zowel door lezers als door recensenten omarmd wordt, mag blijken uit de verkoopcijfers (22.500 verkochte exemplaren) en de enthousiaste besprekingen in de literaire pers. Ook de filmrechten zijn ondertussen verkocht en Birk verschijnt in het Duits, Engels en Turks.

Over het boek

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een even teder als beklemmend verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.

Over de auteur

Jaap Robben (1984) rondde eerst een studie Milieu-maatschappijwetenschappen af en meldde zich vervolgens bij de Koningstheateracademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was hij de Stadsdichter van Nijmegen.