Is dit J.M. Coetzee?

Amsterdam – Ter viering van zijn zeventigste verjaardag organiseren Uitgeverij Cossee en De Balie een festival van donderdag 13 tot en met zondag 16 mei over J.M. Coetzee. De schrijver en Nobelprijswinnaar is tijdens dit festival als eregast aanwezig.

‘Ze kunnen het alleen op deze manier’, zegt hij zo minzaam als hij kan. ‘Ze bewonderen je, ze willen je huldigen. Dit is de beste manier die ze kunnen bedenken om dat te doen. Jou geld geven. Je naam rondbazuinen. Met het ene het andere doen.’ Aldus Coetzee in de roman Elizabeth Costello.

De Balie en Uitgeverij Cossee pakken het anders aan. Alle middelen worden ingezet om schrijver, werk en wereldbeeld te duiden. Zo is er naast een bijzondere serie programma’s in De Balie de voorstelling Braakland van Compagnie Dakar op een lapje braakliggende grond aan de rand van Amsterdam. Deze voorstelling in de regie van Lotte van den Berg heeft de hele wereld rondgereisd en beleeft nu zijn Amsterdamse première.

Het festival opent op 14 mei met een interview met landgenoot en kenner van Coetzees werk David Attwell over de geschiedenis van Zuid-Afrika in relatie tot de biografie van Coetzee. Aansluitend krijgt Coetzee het boek J.M. Coetzee – Persoon en personage aangeboden. Later op de avond houden in De Lessen Hans Achterhuis en Kristien Hemmerechts lezingen over respectievelijk geweld en de rol van de vrouw in het werk van Coetzee. Daarna volgt een discussie met onder meer Xandra Schutte.

Op zaterdag 15 mei is er een grote line up waarin zeventien schrijvers, theater-makers, filosofen en andere kunstenaars hun favoriete Coetzee-boek belichten onder de titel De ongelooflijke schoonheid van dit boek. Daaraan werken o.a. mee: Anna Enquist, Marlene van Niekerk, Pieter de Buysser, Francine Houben, Pieter van Os, Hans Croiset, Aleid Truijens, Kees Weeda en Heleen Pott. De presentatie is in handen van Isolde Hallensleben.

Tot slot spreken op zondagmiddag in het programma getiteld Dispassion onder meer Hans Aarsman, David van Reybrouck en Lotte van den Berg over de positie van de auteur en zijn morele betrokkenheid bij de samenleving. J.M. Coetzee leest op zondag ook uit nieuw, ongepubliceerd werk (tijdstip wordt nader bepaald).

Niet alleen in woord, maar ook in beeld wordt de invloed en kracht van Coetzee getoond. De voorstelling Braakland wordt zeven keer op locatie gespeeld en elke dag zijn er films te zien die zijn geïnspireerd op romans van Coetzee; namelijk Disgrace van Steve Jacobs,  Dust van Marion Hänsel en de televisiefilm The Lives of Animals van Alex Harvy.

Een bijzondere bijdrage is afkomstig van de Belgische beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere – bekend van onder meer haar afgietsels van paardenlichamen, overtrokken met paardenvacht – die een beeld maakt speciaal voor Coetzee dat tijdens dit weekend is te bewonderen in De Balie.

De kaartverkoop is inmiddels begonnen. Zie voor alle informatie www.debalie.nl.