iPoetry archief online

tie gamesUtrecht  – Vanaf 22 januari is iPoetry.nl online: een nieuw archief van audio- en video-opnames van poëzieoptredens. De website www.iPoetry.nl zal op termijn ca. 3.000 gedichten bevatten van meer dan 500 dichters. Ook zullen er beschouwingen over poëzie en voordrachtskunst, een agenda van poëzie-evenementen en een portal voor alle Nederlandse poetry slams op de site te vinden zijn.

De website is op 21 januari in Utrecht gepresenteerd, met uiteraard optredens van dichters en een lezing van hoogleraar Herman Pleij over de voordrachtscultuur in de middeleeuwen.

iPoetry maakt gebruik van het archief van de Utrechtse stichting Poëziecircus, die sinds 1996 maandelijkse poëzievoorstellingen organiseert en de optredens op beeld- en geluidsdragers heeft vastgelegd. Ingmar Heytze, stadsdichter van Utrecht en oprichter van het Poëziecircus: “Er hebben in de loop der jaren honderden dichters bij het Poëziecircus opgetreden. Een doorzoekbaar archief van die opnames is voor poëzieliefhebbers, organisatoren en studenten ontzettend waardevol.”

Creative Commons

De dichters wordt om toestemming gevraagd de opnames van hun voorgedragen gedichten online te mogen presenteren. De website zal met zogenaamde ‘creative commons’-licenties werken, een digitale variant van het auteursrecht. Initiatiefnemer Michaël Stoker: “Het traditionele auteursrecht staat het toegankelijk maken van zo’n archief in de weg. We zouden alle rechthebbenden, rechtstreeks of via belangenorganisaties om toestemming moeten vragen en hen allen financieel moeten compenseren. Alleen de administratie daarvan is al een gigantisch karwei. Creative Commons maken het mogelijk om de dichters zelf te laten bepalen wat we online mogen zetten en wat niet.” Met hulp van Stichting Kennisland en Avocado Internet Services ontwikkelde het Poëziecircus een geautomatiseerde registratie van de licenties. De dichters kunnen inloggen in de site, hun opnames terugluisteren en al dan niet toestemming geven voor publicatie. “Zo kunnen we in een relatief korte tijd en met een klein budget het archief toegankelijk maken voor publiek”,zegt Stoker. “Het gaat ons erom dichters zoveel mogelijk middelen te bieden om hun werk de wereld in te krijgen. Daarbij is de website een mooi nieuw hulpmiddel.”

Erfenis

De website zou ook best eens de erfenis van het Poëziecircus kunnen zijn. Het voortbestaan van de stichting hangt aan een zijden draadje. Stoker: “De afgelopen jaren kalft de gemeentelijke ondersteuning van literaire initiatieven ontzettend af. Alle literaire instellingen in Utrecht hebben daaronder te lijden; zelfs de Nacht van de Poëzie wankelt. Er komt een moment in de zeer nabije toekomst dat ook het Poëziecircus het niet meer redt. We hopen dat we nog jaren nieuwe opnames aan het archief kunnen toevoegen, maar mochten we ter ziele gaan dan blijft de rijke geschiedenis van de stichting in elk geval voor het nageslacht bewaard.”