Herman Koch wint NS Publieksprijs

Amsterdam – De verkiezing voor de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2009 is met 24,89 procent van de stemmen gewonnen door Het diner van Herman Koch. In totaal brachten 34.786 mensen een stem uit. Dat maakt de Stichting voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek bekend.

Herman Koch kreeg de NS Publieksprijs vandaag uit handen van dichter en schrijver Nico Dijkshoorn. De publieksprijs is voor de 23ste keer uitgereikt en bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een 1ste klas NS Jaarabonnement ter waarde van € 5.653,-. Het diner mag zich voortaan Boek van het Jaar 2009 noemen.

In Het diner proberen twee echtparen zolang mogelijk te vermijden om met elkaar te spreken over de misdaad die hun kinderen hebben gepleegd. Plaats van tijd en handeling is een diner in een trendy Amsterdams restaurant. De vraag staat centraal in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kinderen.

Het diner staat vanaf verschijning 40 weken onafgebroken in De Bestseller 60, met 17 top 3-noteringen. Inmiddels zijn er 250.000 exemplaren van Het diner verkocht.