Herman Koch en Simone van der Vlugt op Boekenbon

Amsterdam – Vanaf vandaag prijken de portretten van Simone van der Vlugt en Herman Koch op een van ´s lands bekendste waardebonnen. Zij werden in een verkiezing op de populaire boekensite en lezerscommunity hebban.nl door het publiek gekozen. Hiermee volgen zij Esther Gerritsen en Tommy Wieringa op die sinds 2014 op de Boekenbon staan.

Van der Vlugt en Koch voegen zich hiermee in een illuster rijtje van literaire grootheden als Louis Couperus, Hella S. Haasse, Harry Mulisch, Cees Nooteboom en Jan Wolkers. De nieuwe Boekenbon is opnieuw ontworpen door Jaap Drupsteen en verkrijgbaar op meer dan 6000 locaties. Behalve bij de lokale boekhandel is de Boekenbon ook bij alle grote supermarkten en convenience stores te verkrijgen. De Nederlandse Boekenbon is een non-profit organisatie die sinds 1934 het lezen wil bevorderen.

‘Ik wilde altijd al graag cadeau gedaan worden’

Voor de 2e keer in de ruim 80-jarige geschiedenis van de Boekenbon had het publiek, samen met de boekhandelaren, een stem in welke auteurs er met hun foto op de Boekenbon zouden komen. Simone van der Vlugt (bekend van boeken als Blauw water, De Reünie) en Herman Koch (Het Diner, De Greppel) bleken de favorieten. ‘De Boekenbon is natuurlijk de leukste cadeaubon en bestaat nu al meer dan 80 jaar. Ik vind het echt een eer om erop te mogen staan!’, zegt Simone van der Vlugt.

Herman Koch wilde ‘altijd al graag cadeau gedaan worden’ en zegt: “Ik zal er persoonlijk voor waken dat de bonnen goed worden besteed.” De andere genomineerden waren Alex Boogers, Murat Isik, Jaap Robben, Thomas Verbogt en Hanna Bervoets, Charlotte Mutsaers, Joke van Leeuwen en Vonne van der Meer.

Boekenbon is Nederlands icoon

De eerste Boekenbon kwam, geïnspireerd door de Britse book tokens, in 1934 op de markt. Voor boekhandelaren bleek de waardebon een welkome vondst. In de huidige tijd geeft de Boekenbon de liefhebbers van lezen de inspiratie om naar eigen keuze een boek te kopen bij haar favoriete boekhandel. Na die introductie, 84 jaar geleden, is de Boekenbon een Nederlands icoon geworden. De bon werd ooit gelanceerd ter promotie van lezen, het boek en de boekhandel.

In de loop der jaren is het ook een ode aan de schrijvers van literatuur geworden: sinds 1996 zijn portretten van bekende auteurs op de bon afgebeeld. Met meer dan 1 miljoen Boekenbonnen per jaar is de Boekenbon ruim 80 jaar na haar oprichting een van de meest populaire en gegeven cadeaubonnen van Nederland.