Herman Gorter centraal in het Literatuurmuseum

Den Haag – Het Literatuurmuseum brengt in samenwerking met de Jan Campert-Stichting en De Gids op zondag 21 oktober een boeiende middag over Herman Gorter, zijn poëzie en zijn drang de wereld te verbeteren. Aanleiding voor het museum topstukken te tonen uit de collectie van de dichter, theoreticus, sportman, begenadigd spreker én vrouwenliefhebber.
‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid.’ Voor velen is Herman Gorter een van de belangrijkste Tachtigers, de dichter van het beroemde gedicht Mei.

Gorter was echter ook een bevlogen communist. Naast geëngageerde gedichten schreef hij vele pamfletten over onder meer Lenin en het marxisme. Voor hem was de Russische revolutie, nu honderd jaar geleden, als het uitkomen van een droom.

Expositie

De kleine expositie die het museum aan Gorter wijdt, laat de verschillende aspecten van de dichter zien. Van zijn romantische sonnetten tot de open brief die hij aan Lenin schreef, en van een van de drie cahiers waarin Gorter Mei optekende tot de medaille die hij als kind met tennissen won. Ontroerend is het lokje babyhaar van de man die later het marxisme propageerde en het socialisme bezong.

Bijeenkomst

Het evenement Herman Gorter en de activistische poëzie vindt plaats op zondag 21 oktober. Boeiende sprekers en fascinerende dichters zullen het podium betreden en als afsluiting van de middag belijdt Erik van Muiswinkel in alle toonaarden zijn liefde voor de dichter. Bovendien presenteert De Gids deze middag een special over Gorter; het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door Jeltje van Nieuwenhoven.

Praktisch

De tentoonstelling is te zien van 21 oktober – 2 december 2018. Kaartjes voor de bijeenkomst over Herman Gorter zijn te koop via Literatuurmuseum.nl.