Heel Nederland leest Jan Wolkers tijdens Nederland Leest 2019

Bibliotheken door het hele land staan in het teken van Jan Wolkers en duurzaamheid in november 2019

Jan Wolkers. Foto: Steye Raviez/Hollandse Hoogte

Amsterdam – Tijdens Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, geeft de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers getiteld Winterbloei cadeau. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd, als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers.

In lijn met het thema van dit jaar is voor het vervaardigen van dit boek gekozen voor een duurzame productie. Het papier is 100% gerecycled, de gebruikte inkten zijn biologisch, de veredeling is vernis op waterbasis en de producent van het boek werkt CO2-neutraal. Daarnaast is het gros van het promotiemateriaal voor Nederland Leest dit jaar digitaal om de duurzame trend voort te zetten.

Winterbloei is de hele maand november voor leden en niet-leden verkrijgbaar in de bibliotheek waar in het kader van duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd.

November 2019 is de maand van Wolkers, waar naast Winterbloei ook 50 jaar Turks fruit gevierd wordt met onder andere een tweedelige documentaire op NPO 2.

Karina Wolkers: “Niets is zo mooi als een tuin in de winter. Als het dan rijp gevroren of gesneeuwd heeft en alle stengels, takken en takjes bedekt zijn met een laagje wit die helder afsteken tegen de grijze lucht, dan heb je een tweede bloei in zwart en wit; een wintertuin in Winterbloei. Jan Wolkers’ leven en werk waren onlosmakelijk met de natuur verbonden. Deze bloemlezing weerspiegelt zijn intense liefde voor alles wat leeft en groeit en zijn bezorgdheid over de teloorgang van de natuur.”

Het geschenk van de bibliotheek aan scholieren, Nederland Leest Junior, is dit jaar een heruitgave van Borealis van Marloes Morshuis.

Duurzaamheid

Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst?

Over dit onderwerp gaat iedereen met elkaar in gesprek in bibliotheken door heel Nederland. Maar er gebeurt veel meer dan dit gesprek: bibliotheken door het hele land verzorgen activiteiten die hierop aansluiten. Voorbeelden hiervan zijn repaircafés, het delen van duurzaamheidstips, de natuur in met de buitenbieb en het organiseren van leesclubs.

Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen, te lezen en aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Winterbloei – Jan Wolkers

De geschenkbundel Winterbloei is een bloemlezing van dagboekfragmenten, gedichten, verhalen en foto’s van Jan Wolkers. Sommige van deze verhalen zijn nog nooit eerder gebundeld.

Biograaf en schrijver Onno Blom (De Bezige Bij), die in 2018 de Nederlandse Biografieprijs won voor Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers, stelde deze bundel samen en schreef het inleidende essay.

De verhalen van Wolkers worden vergezeld door persoonlijke en actuele columns van Aaf Brandt Corstius (Meulenhoff) en Nederland Leest ambassadeur Ronald Giphart (De Bezige Bij) schreef het voorwoord.

Bibliotheken door het hele land geven tijdens Nederland Leest de geschenkbundel cadeau aan leden en niet-leden van de bibliotheek.

Ter ondersteuning van de campagne Nederland Leest organiseert Hebban online leesclubs rondom Winterbloei. Bibliotheken kunnen zelf een lokale leesclub opzetten op het online platform Hebban en hun leden én Hebban gebruikers uitnodigen om zich hiervoor aan te melden.

Jan Wolkers

Jan Wolkers (1925 – 2007) is een van Nederlands meest geliefde schrijvers. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond en groeiden uit tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. De natuur is voor schrijver en beeldend kunstenaar Wolkers altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest. Zijn natuurverhalen verschenen onder meer in Waddenboek, De achtertuin en Amstelglorie. De volkstuin van Jan Wolkers.

Zie verder https://www.nederlandleest.nl