Grunberg, Bervoets en Akyol op shortlist meest overschatte boek

propriacures

Amsterdam – Literair-satirisch studentenblad Propria Cures heeft onlangs de shortlist van De Zwarte Bladzij bekendgemaakt. De Zwarte Bladzij is de prijs voor het meest overschatte boek van het jaar en wordt aanstaande vrijdag 15 maart in Paradiso uitgereikt tijdens Adriaans Boeken / Bal der Geweigerden.

Op de shortlist staan: De man zonder ziekte van Arnon Grunberg (Nijgh & Van Ditmar), Alles wat er was van Hanna Bervoets (Atlas Contact) en Eus van Ozcan Akyol (Prometheus).

De redactie van Propria Cures wil met het uitreiken van deze prijs aandacht vragen voor een belangrijke verschuiving in de literatuur. Steeds meer jonge jongens en meisjes krijgen de gelegenheid te debuteren en hun boek op de televisie en in interviews te verkopen, niet omdat ze zulke mooie boeken schrijven, maar omdat ze een spannend leven of een mooi gezicht hebben. Dat de boeken die zij schrijven de vaderlandse letteren onwaardig zijn, lijkt er niet toe te doen. Aan de vergrijzende kant van het gilde, de ‘gearriveerde auteurs’, doet men zijn best niet meer omdat geen criticus het waagt hen negatief te bespreken.

Gouden Doerian

De Zwarte Bladzij is een voortzetting van Adriaan Jaeggi’s Gouden Doerian, een prijs voor het slechtste boek van het jaar. Ook was hij mede-organisator van het literaire deel van het Bal der Geweigerden. Vijf jaar geleden overleed deze romanschrijver, dichter, columnist, redacteur, muzikant, mensenvriend en kookapostel. Reden genoeg om het Bal der Geweigerden op vrijdag 15 maart op te dragen aan het werk van Adriaan Jaeggi. Met A Balladeer, F.Starik, Erik Jan Harmens, Peter Smit, Tommy Wieringa en films van Theo Nijland en muziek van de 12 persoons salsaformatie Tipico Tampoco.

Adriaans Boeken / Bal der Geweigerden, op vrijdag 15 maart in Paradiso, kleine zaal. Aanvang: 20.30 uur, zaal open 20.00 uur. Entree: 15 euro, inclusief daglidmaatschap. Meer informatie en kaarten: http://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/Adriaans-Boeken-Bal-der-Geweigerden.htm

One Reply to “Grunberg, Bervoets en Akyol op shortlist meest overschatte boek”

  1. Goed initiatief! We worden als lezer steeds meer overladen met lectuur in plaats van literatuur. Zie bijvoorbeeld die gruwelijke Brunawinkels op de treinstations. Gelukkig zijn er nog kwaliteitsboekhandels, zoals Bijleveld in Utrecht.

Comments are closed.