Gouden Ganzenveerlaureaat 2018: Antjie Krog

Amsterdam – De Academie De Gouden Ganzenveer heeft vorige week de Gouden Ganzenveer 2018 toe aan de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. 

De Academie De Gouden Ganzenveer eert Krog als een bijzondere en veelzijdige dichteres, als een  uitzonderlijk integer schrijfster en journaliste, en als een begenadigd performer van haar eigen werk.

De Zuid-Afrikaanse Antjie Krog (1952) is een gelauwerd dichter, schrijver en academicus. Krog debuteerde in 1970 op achttienjarige leeftijd met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika.

Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land.

Bekendheid in Nederland

Krog kreeg bekendheid in Nederland door haar vele optredens bij Poetry International, de Nacht van de Poëzie en het festival Winternachten. Talrijke poëzieliefhebbers raakten in de ban van haar ongewone, ontroerende en klankrijke poëzie.

In 1999 publiceerde uitgeverij Atlas een bloemlezing uit haar werk onder de titel Om te kan asemhaal. Daarna zijn haar dichtbundels bij uitgeverij Podium verschenen. Zij schreef ook proza, bijvoorbeeld Country of my Skull (in het Nederlands: De kleur van je hart, 1998/2000), toneelstukken en non-fictie.

Vanuit het Nederlands vertaalde zij in het Zuid-Afrikaans de roman Mondvol Glas van Henk van Woerden en het toneelstuk Mamma Medea van Tom Lanoye.

Antjie Krog is buitengewoon hoogleraar Letteren en Filosofie aan de Universiteit van de Westkaap.

Bekroningen

Haar werk is veelvuldig bekroond, onder andere met de prestigieuze Herzog-prijs, de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award. De prijsuitreiking van de Gouden Ganzenveer vindt plaats op donderdag 19 april in Amsterdam. Een weerslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een speciale uitgave, die in de loop van het jaar zal verschijnen.