Gouden Ganzenveer 2010 voor Joke van Leeuwen

Amsterdam – Auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen heeft de Gouden Ganzenveer 2010 gewonnen. De Academie de Gouden Ganzenveer beschouwt Van Leeuwen als een veelzijdig kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan het geschreven woord.

Gestart in het theater waar zij tegenwoordig cabaret, literatuur en beeld combineert, ontwikkelde zij zich tot een hoogst originele schrijfster en illustrator van kinder- en jeugdboeken. In haar werk wordt zowel de wijsheid van het kind als het kind in de volwassene aangesproken. Inmiddels is ze ook als schrijver van proza en poëzie voor volwassenen actief. Sinds 2008 is ze regerend stadsdichter van Antwerpen.

De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 8 april 2010 in Amsterdam. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie. In de loop van het jaar verschijnt een speciale uitgave die de verdiensten van de laureaat boekstaaft.

De Academie kent jaarlijks de Gouden Ganzenveer toe. De leden, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze culturele prijs wil de Academie het geschreven woord in onze multimediale samenleving onder de aandacht brengen.
Voorgaande laureaten zijn Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Uitgebreide informatie is te vinden op http://www.goudenganzenveer.nl/