Gouden Boek voor ’t Hooge Nest

Amsterdam – Vandaag is ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (Lebowski) bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in november 2018 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de Gouden status. Roxane van Iperen werd door haar uitgeefteam verrast met de unieke oorkonde.

Roxane van Iperen: “Toen ’t Hooge Nest eind 2018 werd gepubliceerd, had ik geen enkele verwachting. Ik wilde enkel de geschiedenis van een huis en twee bijzondere joodse vrouwen vastleggen, binnen een waarheidsgetrouwe context van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Dat zoveel lezers het boek hebben omarmd is voor mij tot op de dag van vandaag onverklaarbaar, maar daarom niet minder geweldig.”

Eerdere bekroningen

Roxane van Iperen (1976) is auteur en jurist. In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde ’t Hooge Nest, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 stond. Twaalf landen verwierven de vertaalrechten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar het boek ook de bestsellerlijsten haalde – de Amerikaanse editie kwam binnen op #2 in de New York Times-bestsellerlijst.

De filmrechten zijn verkocht aan Man Up, het productiebedrijf van Carice van Houten en Halina Reijn.

In 2021 schreef Van Iperen het Boekenweekessay De genocidefax, verzorgde ze de 4-meilezing en verscheen haar nieuwste boek, Brieven aan ’t Hooge Nest, een verzameling ontroerende brieven van de talloze lezers die haar sinds de verschijning van ’t Hooge Nest hebben geschreven.