‘Good luck’ boekenweekessay 2011

Essay-omslag-3d_HRAmsterdam – Naast het boekenweekgeschenk van Kader Abdolah is er ook het boekenweekessay: ‘Good Luck’ van Christine Otten en Erik Kessels. Hierin geven de twee schrijvers de personages ‘Betty en Pierre Vincent’ een nieuw leven, in beeld en tekst.

Meerstemmig verteld, grillig en wervelend als het leven zelf, schetsen Otten en Kessels een intiem portret van twee mensen, van hun liefdes, hun geheimen, hun successen, obsessies en teleurstellingen. Tegelijkertijd is Good Luck een spannend verhaal over (ontkende) familiebanden, over de weerbarstigheid van het leven en het vermogen er aan ontsnappen.

Het verhaal

Good Luck begint met de stem van Claire. Ze is herstellende van een paar zware operaties. Ze woont alleen. Inmiddels is ze haar biologische moeder op het spoor. Betty Vincent blijkt nog in leven en woont in een verzorgingstehuis in Oostende, met uitzicht op zee. Ze is heel oud, maar nog goed van geest volgens haar jongere zuster Michelle. Via haar heeft Claire een paar oude fotoboeken van Betty en haar man Pierre in handen gekregen. Ze heeft inmiddels ook wat verhalen gehoord over de achtergrond van Betty, enkele anekdotes uit haar leven, een paar brieven… Het zijn flarden van een leven. Op het moment dat het verhaal begint, twijfelt Claire of ze verder zal gaan en ook werkelijk haar moeder moet opzoeken. Wat als de ontmoeting tegenvalt? Wat zoekt ze eigenlijk?

Op basis van de foto’s en de verhalen van Betty’s zus, construeert Claire het leven van haar biologische moeder en haar man. Ze zit haar dicht op de huid, beleeft haar liefdes, pijn en verlangens. Zij wórdt bijna Betty Vincent. Maar is Claire eigenlijk niet bezig zichzelf een tweede leven te dromen?

Verkrijgbaar in de boekwinkel. De Nationale Boekenweek is van 16 tot en met 26 maart. Kijk ook op www.boekenweek.nl