Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol

Dimitri Verhulst en Corrie van Binsbergen. Foto: Ben van Duin
Dimitri Verhulst en Corrie van Binsbergen. Foto: Ben van Duin

Gent – Dimitri Verhulst en Corrie van Binsbergen maken najaar 2017 een uitgebreide tournee langs de theaters in België en Nederland met de nieuwe muziektheaterproductie Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol. Première is op vrijdag 13 oktober 2017 in De Minard in Gent, Nederlandse première is op maandag 20 november 2017 in De Kleine Komedie in Amsterdam.

In zijn kenmerkende stijl, scherp, bijtend met een ironische onderlaag, presenteert Dimitri Verhulst de geschiedenis van de mensheid in een oerknal van taal. Vanaf het moment dat we uit het water kwamen gekropen en op twee benen gingen lopen tot en met de jaren dat we elkaar naar de andere wereld zijn gaan bombarderen.

Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol (GVD) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Verhulst uit 2008. Voor de voorstelling maakt hij een uittreksel van het boek, waarin hij met nog snellere passen door de evolutie raast. Gitarist Corrie van Binsbergen componeert een muzikaal scenario voor een hybride ensemble met jazzmusici en een Vlaams strijktrio. Het resultaat is een muzikale literaire trip: een enerverende ‘’film voor de oren’’.

De problematiek die Verhulst in GVD beschrijft is heden ten dage actueler dan ooit. De druk op de knop van de atoombom, waarmee boek en voorstelling eindigen, is door Trump en Kim Jong-un ineens weer angstig dichtbij.

GVD verschijnt op vinyl

Tijdens de Boekenweek 2015 nodigde Corrie van Binsbergen Dimitri Verhulst uit voor een gastoptreden tijdens haar BrokkenBal in het Amsterdamse Bimhuis. Zij brachten toen de eerste bladzijden van het boek. Verhulst – een klasse verteller en ook zeer muzikaal – haalde met zijn bizarre verhaal bij Van Binsbergen alles uit de kast. Na afloop van het concert verkondigde Verhulst: ‘graag nog eens de planken te willen delen’. In het najaar 2017 krijgt de samenwerking een vervolg met een zinderende, avondvullende voorstelling. De opname uit 2015 wordt door Uitgeverij Rubinstein uitgebracht op vinyl.

Is de put dichtgesmeten, dan is de dode alreeds vergeten en sjeest ’t verder op het spoor van de evolutie. Zo gaat dat in de moderne tijd; is de voorraad op dan boort ’t elders wel een nieuwe aan.
(Dimitri Verhulst, uit Godverdomse dagen op een godverdomse bol)

Bij een aantal Nederlandse voorstellingen geven filosofen Bas Haring of René ten Bos een lezing vooraf. Check daarvoor vanaf augustus www.stichtingbrokken.nl.