Genomineerden Black Magic Woman Literatuurprijs bekend

Tessa Leuwsha is een van de genomineerden voor de Black Magic Woman Literatuurprijs.
Tessa Leuwsha is een van de genomineerden voor de Black Magic Woman Literatuurprijs.

Amsterdam – De drie genomineerden voor de eerste Black Magic Woman Literatuurprijs zijn bekend. Het gaat om Tessa Leuwsha met ‘Solo, een liefde’, Naima el Bezaz met ‘Het Gelukssyndroom’ en Karin Amatmoekrim met ‘Titus’. De drie geselecteerde boektitels worden gejureerd op zeggingskracht, originaliteit en actualiteit van schrijfsters in de diaspora.

Uitgeverij Augustus brengt speciaal het boek van Leuwsha onder de aandacht. Twee jonge mensen, Solana en Orfeo, ontmoeten elkaar in Paramaribo – het is liefde op het eerste gezicht. Solana Cummings volgt een tuinbouwopleiding en wil op de akkers die haar overgrootvader erfde van de blanke eigenaar, opnieuw in cultuur brengen. Orfeo verdient zijn geld als kapitein op een veerboot, maar droomt van een carrière in de muziek. Als getalenteerd trompettist heeft hij een groepje vrienden om zich heen verzameld, met wie hij samen opgroeide in de sloppenwijk van de stad. Ze spelen op familiefeesten en later in een club. Orfeo wil naar Nederland, ook hij legt zich niet neer bij de beperkingen die Suriname hem oplegt. Orfeo en Solana herkennen elkaar in hun droom en in hun gedrevenheid om hun talent te ontwikkelen.

De jury van deze eerste Literatuurprijs bestaat uit Laetitia Griffith (Tweede Kamerlid voor de VVD), Christine Otten (schrijfster), Lucia Nankoe (letterkundige en specialiste in Caribische vrouwen literatuur); Michiel van Kempen (letterkundige en Surinamist) en Alfred Schaffer (schrijver en redacteur Bezige Bij).

Tijdens de feestelijke afsluiting van het Black Magic Woman Festival op zondag 15 november zal voor het eerst de Black Magic Woman Literatuurprijs uitgereikt worden. De auteur van het winnende boek ontvangt een beeld van kunstenares Helen Martina en een bijdrage van € 1000,-. Zie ook http://www.blackmagicwomanfestival.nl