Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Akwasi, nijntje, robot Bliep en De Kift in City of Literature programma op het Uitfeest in Utrecht

Utrecht – Op zondag 15 september tijdens het Uitfeest in Utrecht vieren het ILFU International Literature Festival Utrecht en de Bibliotheek Utrecht de opening van het culturele seizoen met een uitgebreid City of Literature programma. Eind 2017 ontving Utrecht de UNESCO City of Literature titel vanwege het levendige literaire klimaat in de stad. Het programma vindt plaats in en rond het Stadhuis van Utrecht van 11.30 tot 17.00 uur. De toegang tot alle programma’s is gratis.

Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Ronald Giphart, Abdelkader Benali en Rob van Essen zijn onder andere te gast tijdens het City of Literature programma in de Raadzaal en Trouwzaal. Op het buitenpodium staan onder meer dichter en rapper Akwasi en de fanfarepunkband De Kift. Daarnaast kan jong en oud terecht in het Stadhuis voor muziek, theater en doe-activiteiten.

Boekenparade, minicolleges en Human Library

Tijdens de Boekenparade in de Raadzaal vindt een reeks korte interviews plaats met Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Annet Schaap, Ronald Giphart, Rob van Essen, Anne-Gine Goemans, Maarten Spanjer, Jaap Robben en Abdelkader Benali over hun nieuwste boekuitgave. Het publiek kan vooraf al vragen indienen voor hun favoriete schrijver via de website van Het Literatuurhuis.

Dat literatuur aan de basis staat van veel muziek, film, kunst, games en tv-series komt aan bod in vijf minicolleges. Deze worden gegeven door onder andere kunstjournalist Hans den Hartog Jager, schrijver Manon Uphoff en filmkenner Kevin Toma in de Trouwzaal. In de Human Library worden mensen in plaats van boeken uitgeleend en kunnen bezoekers in gesprek met levende boeken.

Babyconcert, theater, robots en Roald Dahl

Het kinderprogramma start met een klassiek babyconcert voor de allerjongsten. Ouders kunnen met hun kinderen een nieuw, bijzonder prentenboek ontdekken in het Verhaalatelier. Theatergroep Epos speelt de kindervoorstelling Joris en de geheimzinnige toverdrank naar het kinderboek van Roald Dahl en er is een prentententoonstelling van Quentin Blake, de wereldberoemde illustrator van Roald Dahls boeken. Ook zijn er allerlei doe-activiteiten. Zo kunnen kinderen met een green screen hun eigen boekomslag maken en kennismaken met robot Bliep. Jong en oud kan op de foto met een levensgrote nijntje. Voor boekadvies op recept zijn er de Boekendokter (voor kinderen) en de Boekenapotheek (voor volwassenen).

City of Literature Live

Op het buitenpodium op het Stadhuisplein treden rapper, dichter en schrijver Akwasi en de poëtische punkfanfareband De Kift op. Ook op het podium staan Corrie van Binsbergen, bekend van Corrie en de Grote Brokken, samen met de Three Al’s en WOLKEN. Dit is het nieuwe project van Rita Zipora die eerder al indruk maakte met haar Nederlandstalige teksten op elektronische soundscapes. De muziekoptredens worden afgewisseld door voordrachten van spoken word-artiesten.

De Utrechtse Boekenmarkt

Wegens het succes van vorig jaar strijkt De Utrechtse Boekenmarkt dit jaar voor de tweede keer neer op het Vredenburgplein, op loopafstand van het Stadhuis. De boekenmarkt is dit jaar uitgebreid naar ruim 175 kramen en vindt plaats van 9.30 tot 17.30 uur. Er zal een breed aanbod te vinden zijn van literatuur en geschiedenis tot poëzie, kinderboeken en kunst.

Ook in een aantal boekhandels zijn er schrijversoptredens. Salon Saffier presenteert een wandeling en gesprek naar aanleiding van de heruitgave van Clare Lennarts Huisjes van kaarten. Het volledige City of Literature programma en alle aanvangstijden zijn terug te vinden op https://www.cityofliterature.nl.

One Reply to “Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Akwasi, nijntje, robot Bliep en De Kift in City of Literature programma op het Uitfeest in Utrecht”

  1. Op zaterdag 14 september is er een open (Taal)podium in een zeecontainer op het Domplein, van 14.30 – 17.00 uur. Thema: ‘mijn monument”. Iedereen is welkom een eigen of favoriet gedicht van een andere dichter over een monument te komen voordragen!

Comments are closed.