Frans Kellendonk-prijs en BNG Literatuurpijs voor Hanna Bervoets

Hanna Bervoets. Foto: Sanne Glasbergen
Hanna Bervoets. Foto: Sanne Glasbergen

Amsterdam – Hanna Bervoets (1984) heeft deze week de Frans Kellendonk-prijs 2017 én de BNG Literatuurprijs gewonnen.  
De Frans Kellendonk-prijs wordt door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde eens in de drie jaar toegekend voor een auteur met originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.‘Hanna Bervoets (1984) kopieert niet zomaar een succesformule’, schrijft de jury’.  ‘Ze is inhoudelijk en vormtechnisch op zoek naar telkens nieuwe manieren om haar onmiskenbare maatschappelijke engagement uit te drukken. Van romans met een eerder kleine, existentiële thematiek, zoals Alles wat er was, dat opvalt door z’n bijzondere opbouw maar ook bijblijft vanwege de spanning die horrorachtige trekken krijgt, de toekomstroman Efter, een moeilijk, uitstekend door haar beoefend genre, tot het zo mogelijk nog knappere Ivanov, is steeds een schrijfster aan het woord die trefzeker formuleert, lenig construeert, boordevol verbeelding zit en nooit roeperig of te expliciet wordt. Op 32-jarige leeftijd kan ze al bogen op een stevige productie, met een eigen toon en plaats. En laten we ook haar columns in de Volkskrant niet vergeten; ze zijn van hetzelfde laken een pak.’

De Frans Kellendonk-prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro. De prijs wordt op 20 februari 2017 uitgereikt tijdens de Frans Kellendonk-lezing.

BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een prijs voor jonge Nederlandstalige schrijvers met een jong oeuvre. Het prijzengeld bestaat uit 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

De jury over Hanna Bervoets: ‘Bervoets weigert zich in haar eigengereide romanoeuvre te laten begrenzen. Ze neemt roman na roman zichzelf opnieuw de maat. Niet vanuit een programma, maar doordat haar hoofd weer een onderwerp dicteert. Ze houdt nauw voeling met onze tijd, schrijft met evenveel gemak over een beklemmende dystopische wereld als over modernige relaties, die fastfood vormen voor haar cross-over lezers. Het is spannend om te ervaren waarmee Bervoets nu weer weet te verrassen.’

Eerdere winnaars Frans Kellendonk-prijs

De Frans Kellendonk-prijs bestaat sinds 1993 en is ingesteld ter ere van en nagedachtenis aan de Nederlandse schrijver Frans Kellendonk die in 1990 overleed. Eerdere winnaars waren onder andere Esther Gerritsen (2014), Arnon Grunberg (2011) en Marjolijn Februari (2008).

Nieuwe roman

Hanna Bervoets is een van de meest toonaangevende schrijvers van dit moment en bouwt in razend tempo aan een eigenzinnig en indrukwekkend literair oeuvre. Haar meest recente, jubelend ontvangen boek Ivanov werd door NRC Handelsblad uitgeroepen tot een van de beste romans van 2016 en bereikte de longlist van de ECI Literatuurprijs 2016. In april 2017 verschijnt haar nieuwe roman Fuzzie.