Filmrechten Birk verkocht aan CTM Pictures

Jaap Robben. Foto: Mike Nicolaassen
Jaap Robben. Foto: Mike Nicolaassen

Haarlem – Schrijver Jaap Robben heeft maandag in boekhandel H. de Vries Boeken in Haarlem het 20.000e exemplaar van zijn succesroman Birk in ontvangst genomen. Eerder werd bekend dat de filmrechten van het boek verkocht zijn aan CTM Pictures.

Regisseur Marinus Groothof werd gegrepen door het verhaal van Mikael, die op jonge leeftijd zijn vader verliest en daardoor alleen met zijn moeder en een smoezelige buurman zijn jeugd op een afgelegen eiland moet doorbrengen. Groothof, onder andere bekend van The sky above us, zal ook het scenario schrijven.De feestelijke overhandiging vond plaats bij

Birk verscheen in april 2014 en heeft sindsdien gestaag het lezerspubliek veroverd. De roman stal de harten van vele lezers, kreeg een prachtige ontvangst door de pers, en werd bekroond met de Boekhandelsprijs 2014 en de Dioraphte Literatourpublieksprijs. Momenteel is Birk genomineerd voor de ANV Debutantenprijs, waarvan de winnaar wordt bekendgemaakt op 20 september.

Benaderen

Jaap Robben is erg blij met de rechtenverkoop. Hij was zelf degene die Groothof benaderde omdat hij in diens filmtaal verwantschap zag met de wereld van zijn roman. “Als schrijver heb je nooit de beelden, associaties en fantasieën voor je die een lezer heeft bij je roman. Dit voelt als een unieke kans om door de ogen van een ander te mogen kijken. En helemaal geweldig als dat door de blik van Marinus Groothof is!”

Groothof: “In Birk heeft Jaap Robben een intrigerend verhaal gecreëerd waarvan de personages mij niet meer loslaten. Ik wil zijn roman vertalen naar een film waarin we de zilte zeelucht op het ruige eiland ruiken, de wind door het hoge gras en onze haren raast, waar we zien hoe het licht in het huis van Mikael door de jaren heen verandert en waarin hij en de andere personages voor onze ogen tot leven komen.”