Femke Halsema nieuwe voorzitter Ako Literatuurprijs 2010

Amsterdam – Femke Halsema is benoemd tot voorzitter van de Ako Literatuurprijs 2010. Dat heeft de organisatie gisteren bekend gemaakt. “Ik verheug me enorm op het voorzitterschap en de vele, vele boeken die ik nu met een goed excuus mag lezen”, zegt de fractievoorzitter van GroenLinks.

Het bestuur van de prijs is blij met de aanvaarding van het voorzitterschap door deze politica. Eerdere voorzitters waren Guy Verhofstadt (2009), Wim Deetman (2008), Gerlach Cerfontaine (2007) en prinses Laurentien (2006).

De jury van de AKO Literatuurprijs 2010 bestaat verder uit Maarten Dessing, recensent voor BOEK en Knack Magazine; Sylvia Dornseiffer, neerlandica; Frank Hellemans, literair criticus Knack Magazine en docent communicatiegeschiedenis en journalistiek Katholieke Hogeschool Mechelen; Jeroen Overstijns, criticus De Standaard der Letteren, manager internet Sanoma Magazines en Fleur Speet, literair criticus het Financieele Dagblad

Voor de AKO Literatuurprijs 2010 komen boeken in aanmerking die verschenen zijn tussen 1 juli 2009 en 1 juli 2010. De boeken moeten verder behoren tot de categorie literair verhalend proza voor volwassenen of tot de categorie literaire non-fictie. De winnaar ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

De AKO Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie; voorzitter van het bestuur is mr. Winnie Sorgdrager. De AKO Literatuurprijs 2009 is onlangs toegekend aan Erwin Mortier voor zijn roman Godenslaap.