Erwin Mortier wint Ako Literatuurprijs

Amsterdam – De AKO Literatuurprijs 2009 is dinsdag toegekend aan Erwin Mortier voor zijn boek Godenslaap. Hij ontving deze prijs uit handen van Guy Verhofstadt, jury-voorzitter en Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs in de Philharmonie in Haarlem.

De jury koos voor dit boek omdat het de eerste grote roman is over de Eerste Wereldoorlog en beschreven is vanuit de optiek van een vrouw in een overweldigende en overrompelende taal. Het biedt een uniek beeld van een tijd die tot nu toe onderbelicht is in de Nederlandstalige literatuur.

Een schaduwjury van recensieweb.nl heeft overigens gekozen voor ‘Via Capello 23’ van Christiaan Weijts, zo meldde NRC Next maandag. De studenten vonden Godenslaap weliswaar een ‘episch meesterwerk’ maar niet iedereen was aan het boek toegekomen om bij de beoordeling te betrekken.

De officiële winnaar, Erwin Mortier, ontving naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Zie verder http://www.akoliteratuurprijs.nl