‘En er was licht’

Utrecht – Studium Generale in Utrecht verzorgt in september drie lezingen over de veelzijdige werking van licht in kunst, design en literatuur. Ontmoetingen tussen wetenschappers en kunstenaars met onder ander Joost Zwagerman en Ingmar Heytze.

Licht doet ons letterlijk zien, want het draagt de wereld om ons heen naar de ogen. Het bepaalt ook de sfeer van de plekken waar we komen. Zo maken donkere gebouwen somber, terwijl open plekken juist energie geven. Licht regelt ook onze biologische klok: de avond doet gapen en het licht in de morgen maakt ons wakker. En soms bepaalt licht zelfs wat we voelen. Mensen lijden aan de winterblues tijdens de donkere decemberdagen en vieren vrolijk de zon op terrasjes in de lente.

Geen wonder dat licht een centraal thema is voor veel kunstenaars. Ze kleuren je gemoed, drukken er stilte mee uit of verrassen je juist met een duisternis die door merg en been gaat. Architecten spelen met natuurlijk licht of overdonderen je met een bombastische hoeveelheid kunstmatig licht. En dichters illustreren er liefde, leven en dood mee.

‘International Year of Light’ 

Tijdens de ‘International Year of Light’ verkennen kunstenaars en wetenschappers de mogelijkheden van licht in de beeldende kunst, architectuur en literatuur. Wat betekent het voor de mens?

Op maandag 14, 21 en 28 september, steeds van 20.00 tot 21.30 uur in de Aula van het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Zie verder http://www.sg.uu.nl/programma/najaar-2015/en-er-was-licht