Ellen Deckwitz wint NK Poetry Slam 2009

 
Edith Ringnalda, de weduwe van Vinkenoog, reikte de Gouden Vink aan Ellen Deckwitz (links) uit. Foto: Peter de Jong
Edith Ringnalda, de weduwe van Vinkenoog, reikte de Gouden Vink aan Ellen Deckwitz (links) uit. Foto: Peter de Jong

Utrecht – Ellen Deckwitz uit Utrecht heeft zaterdagavond het NK Poetry Slam 2009 gewonnen. In Utrecht streden elf dichters om de landstitel. De jury deelde negens uit voor haar optreden.

Jurylid Jacques Klöters: “Ze trekt ons met haar gedichten naar zich toe. Dat is een geweldig sterke troef.” Ellen Deckwitz won de landstitel ‘Slampion 2009’, een geldbedrag en de wisseltrofee ‘De Gouden Vink’, dit jaar voor het eerst vernoemd naar de in juli overleden dichter Simon Vinkenoog. Zijn weduwe Edith Ringnalda reikte de prijs uit. Poetry Slam is een wedstrijd voor beginnende dichters waarin zowel de tekst als de voordracht worden beoordeeld.

In de finale van de podiumwedstrijd voor dichters bestreden Ellen Deckwitz en Peter M. van der Linden elkaar. Zowel het publiek als de jury kozen overduidelijk voor Deckwitz. De finalisten gingen elkaar met woorden te lijf op het podium van Tivoli. Het NK werd georganiseerd door Het Poëziecircus. Ellen Deckwitz kwalificeerde zich met de winst van vier voorrondes. Ze kwam gisteren uit voor Slamersfoort, de Amersfoortse Poetry Slam. Ze publiceerde in diverse tijdschriften en bloemlezingen en werkt op dit moment aan haar debuutroman. In mei vertegenwoordigt ze  Nederland tijdens het World Slampionship in Parijs.