Eerste editie International Literature Festival Utrecht

Utrecht – In april vindt de eerste editie van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats. Het festival is de opvolger van wat voorheen ‘City2Cities’ heette. Drie dagen lang vult het ILFU het Postkantoor Neude met het beste wat de internationale romankunst op dit moment te bieden heeft.

Festivaldirecteur Michaël Stoker: “In de oude vorm leunde de festivalprogrammering sterk op de twee themasteden zoals Parijs, Krakau, Dublin of Boedapest. Deze insteek leverde veel verrassende ontmoetingen op met vaak nog onbekende auteurs. Maar het zorgde er ook voor dat de ruimte voor schrijvers van andere nationaliteiten die op dat moment de literaire actualiteit beheersten, beperkt was. Tijdens de lustrumeditie in 2015 hebben we daarom al geëxperimenteerd met een nieuwe invulling, wat optredens opleverde van bijvoorbeeld Michel Houellebecq en Nick Cave. Vanaf dit jaar gaat het roer definitief om.

Topselectie

De basis van het ILFU-programma bestaat uit een topselectie van schrijvers uit binnen- en buitenland die een boek en soms een heel oeuvre schreven dat momenteel grote belangstelling krijgt of verdient. Deze ILFU-selectie vormt de basis van de vernieuwde festivalopzet.

Stoker: “Dit betekent per se niet dat het ILFU een afspiegeling is van de bestsellerlijsten. Het betekent wel dat we over de hele wereld zoeken naar werken, in het bijzonder romans, met impact; boeken die een hoofdrol spelen op het literaire wereldtoneel. Bijvoorbeeld door een controversieel thema bespreekbaar en invoelbaar te maken of vanwege een gewaagde experimentele vorm die de grenzen van het genre oprekt. Alles bij elkaar laat de ILFU-selectie zien wat de roman als kunstvorm nog vermag in de moderne werkelijkheid die sneller verandert dan dat het duurt om een boek te lezen, laat staan te schrijven.”

Actualiteit

Daarnaast focust het ILFU ook op het literaire verhaal achter de actualiteit. Tijdens enkele programmaonderdelen wordt ingezoomd op één plek op de wereld die velen vooral kennen uit de journalistieke berichtgeving. Die actualiteit wordt bekeken door de ogen van schrijvers.

Het festival opent op donderdag 21 april met een feestelijk programma in de Grote Hal. Tijdens de festivalavonden op vrijdag 22 en zaterdag 23 april breidt het ILFU uit naar de vele andere ruimtes in het monumentale Postkantoor Neude.

Programma

Zowel de ILFU-selectie als de inhoud van de andere programmalijnen wordt de komende maanden bekendgemaakt. De kaartverkoop voor het festival start 15 februari 2016. Hou hiervoor de site van het ILFU in de gaten.