Duizend vrouwen gezocht voor voorleesmarathon Anna Karenina

Utrecht – Op zaterdag 15 september trapt het International Literature Festival Utrecht (ILFU) af met een twaalf dagen durende voorleesmarathon van Anna Karenina, een roman met een van de belangrijkste vrouwelijke hoofdpersonen uit de wereldliteratuur. Het evenement gaat tijdens het Utrecht Uitfeest van start om 11.00 uur en vindt plaats op Utrecht Centraal.

In totaal zullen duizend bekende en onbekende vrouwen in ruim vijftig talen de duizend pagina’s van het beroemde boek van de Russische schrijver en filosoof Lev Tolstoj voorlezen. Het ILFU werkt voor de marathon samen met UN Women Nederland, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Lev Tolstoj

De voorleesmarathon is onderdeel van het ILFU 2018. Dit nieuwe, internationale literatuurfestival in Utrecht vindt plaats van 15 tot en met 29 september. Elk jaar krijgt één grote schrijver uit het literaire erfgoed bijzondere aandacht tijdens het festival. Dit jaar is dat Lev Tolstoj. Het is 190 jaar geleden dat Tolstoj werd geboren en 140 jaar geleden dat een van zijn meest geroemde romans verscheen: Anna Karenina.

‘De moeder de vrouw’

Michaël Stoker, directeur van het ILFU Festival: “Er valt veel over Tolstoj en de vrouwen zeggen, maar met Anna Karenina schiep hij een van de eerste vrouwelijke romanpersonages die haar persoonlijke geluk boven sociale conventies stelde. Anna identificeerde zich duidelijk niet uitsluitend met de rol die ze in de toenmalige maatschappij kreeg toebedeeld, die van ‘de moeder de vrouw’. De commotie van de afgelopen weken geeft aan dat we over dit onderwerp ook nu, bijna anderhalve eeuw later, nog lang niet zijn uitgepraat.”

Op zoek naar duizend vrouwen

Met het spotlicht op deze belangrijke vrouwelijke hoofdpersoon uit de wereldliteratuur nodigt de organisatie van het ILFU vrouwen, vriendinnen, collega’s, zussen en Anna’s uit om individueel of met een leesclub, bedrijf of instelling aan te haken bij de marathon; alle vrouwen kunnen meedoen. Iedereen kan bovendien voorlezen in haar voorkeurstaal aangezien het boek is verschenen in meer dan vijftig vertalingen. Voor wie zich wil aanmelden is alle informatie te vinden op www.ilfu.nl.