‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk wint NS Publieksprijs 2015

Utrecht – ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk is de winnaar van de NS Publieksprijs 2015. Het boek behaalde 19,8 procent van de stemmen en krijgt daarmee de titel Boek van het Jaar 2015. Dit werd zojuist in het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekendgemaakt.

Joris Luyendijk ontving een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card. Het is de tweede keer dat Luyendijk de NS Publieksprijs wint, in 2007 ontving hij de prijs voor zijn boek Het zijn net mensen. De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland en werd voor de 29ste keer uitgereikt. Ruim 73.000 mensen brachten afgelopen weken hun stem uit.

Joris Luyendijk dompelde zich voor Dit kan niet waar zijn (uitgeverij Atlas Contact) twee jaar lang onder in de financiële wereld. Stap voor stap lieten insiders hem zien hoe deze wereld in elkaar zit. Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving? Dit kan niet waar zijn staat al 39 weken in De Bestseller60, waarvan het boek negen weken op nummer 1 heeft gestaan. Afgelopen week ontving Luyendijk een Gouden Boek voor 250.000 verkochte exemplaren.

Bestverkochte titels

De andere genomineerden voor de NS Publieksprijs waren De stamhouder van Alexander Münninghoff, Ik kom terug van Adriaan van Dis, Gouden jaren van Annegreet van Bergen, Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck en Lieve mama van Esther Verhoef. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2014 tot 1 juli 2015). De prijs wordt sinds 2001 gesponsord door NS. In 2014 won Michel van Egmond de NS Publieksprijs met Kieft.