Door Peter le Nobel

Utrecht – Stadsdichter voor Utrecht, Ingmar Heytze, heeft eerder de aftrap gegeven met een gedicht voor een oude, historische klok in Vleuten, en nu is het de beurt aan het Utrechts Dichtersgilde, dat op zaterdag 26 september in Vredenburg Leeuwenbergh de kick off geeft met ‘Utrecht voor Beginners’.
“In totaal twaalf dichters treden op, maar als je er vanuit gaat dat er zo’n 600 dichters zijn die landelijk publiceren en je deelt dat getal door elf provincies, dan kom ik op ongeveer 50 uit”, rekent Heytze voor. “Als je er dan vanuit gaat dat Utrecht een kennisstad is, dan moeten het er nog meer zijn. Deze avond brengt geen ultieme staalkaart wil ik maar zeggen, we kunnen nog veel meer avonden vullen.”
De oprichting van een gilde is een van de eerste acties van de stadsdichter. “Het is een knipoog naar de historie van deze middeleeuwse stad, waarin gilden een enorm grote rol hebben gespeeld in het politiek en maatschappelijk leven. Bovendien, en dat is nog belangrijker, kan mijn opvolger zo ondersteuning krijgen bij de uitvoering van ideeën.” Uiteindelijk moet het Gilde een officiële stichting worden.
De leden bestaan uit Chrétien Breukers, bekend van de poëziesite De Contrabas. Hij heeft een uitgeverij en start binnenkort de reeks De Schone Zakdoek. Onder die naam wordt werk van Utrechtse dichters uitgebracht. “Die naam is niet geheel toevallig gekozen. Het was een literair tijdschrift uit de oorlogsjaren. Het had één exemplaar als oplage, en werd daarom officieel niet gezien als een publicatie, en kon dus ook niet verboden worden.” De eerste uitgave is ‘Pollux’, de debuutbundel van Peter Knipmeijer. Verwacht in januari 2010, op de Landelijke Gedichtendag.
De leden
“Alexis de Roode is goed in organiseren en presenteren, en heeft veel goede dingen gedaan voor het Poëziecircus. Ellen Deckwitz is één van de meest gekwalificeerde slamdichters in Nederland. Voor de vijfde keer heeft ze zich geplaatst voor de NK Poetryslam in december. Je zou verwachten dat ze druk is, en schreeuwerig, maar zij is juist heel rustig in haar manier van voordragen –en haar werk is heel goed. Bovendien kun je haar zien als een talentscout, omdat zij veel vaker dan ik de slambijeenkomsten bezoekt en zo de jongere dichters ziet. De bedenker van het Dichtersgilde is Ruben van Gogh, een dichter, maar ook een performer, die onder meer ‘Kromme jongens, de musical’ heeft geproduceerd, een stuk dat gebaseerd is op liedjes van de gelijknamige West-Friese band.”
Duurzaamheid
Heytze loopt over van ideeën, waarin duurzaamheid steeds een belangrijke rol speelt. “Ik kan ervoor kiezen om workshops te geven op scholen, en dat heb ik een paar keer gedaan, maar het mooiste is als dingen blijvend zijn.” Om die reden wil hij onder meer de oude, vergeten dichters uit Utrecht onder de aandacht brengen. “ De laatste uitgave van Alain Teister bijvoorbeeld is van de jaren zeventig. Een ontzettend goede dichter, maar veel te vroeg vergeten. Daar wil ik iets aan doen. Andere dichters, zoals J.C. Bloem en Martinus Nijhoff zijn nog bekend, die redden zich postuum wel.”
Ook wil hij een bijzonder lettertype van beeldend kunstenaar Moesman onder de aandacht brengen, de ‘Petronius’. “De erven Moesman hebben toestemming gegeven dit lettertype te gebruiken voor onze uitingen. Dat is een hele eer. Het Utrechts ontwerpbureau ‘Autobahn’ gaat de letters digitaliseren. Daar komt nog heel wat bij kijken. Zo kun je de letters niet zomaar op gelijke afstand laten tikken. Achter elkaar moeten ze ook mooi ogen, dus letter voor letter wordt alles in feite opnieuw ontworpen.”
Erebaan
Met al deze initiatieven wil Heytze een goed poëzieklimaat scheppen in Utrecht, in uitgesproken letters. Maar is er niet het gevaar dat deze erebaan ontaardt in van overheidswege goedgekeurde gedichten? “Daar ben je zelf bij. Bovendien, als je een revolutionair dichter bent, dan zou je zo’n functie niet willen. Ik wil iets doen voor de stad. Het stadsdichterschap moet je ook niet ambiëren als je het ziet als een opstapje in je carrière. Als ik te horen zou krijgen: ‘Je gedichten moeten wel gezellig blijven’, dan zou ik subiet opstappen, maar ik word volkomen vrijgelaten.”
Voor het hele programma, klik hier: http://www.ingmarheytze.nl/UvB%20Flyer.jpg