Derde editie Independent Bookstore Day

Utrecht – Op zaterdag 25 mei 2019 vindt de derde editie van Independent Bookstore Day plaats. In boekhandels door het hele land worden zeer uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Auteurs en docenten debatteren in Utrecht over de ontlezing onder jongeren en de invloed van Netflix. Voor één dag zijn speciale uitgaves, al dan niet met korting, te verkrijgen. Boekhandels verhogen de leefbaarheid van hun buurt en functioneren als sociale ontmoetingsplaats (Bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek), een extra reden voor een feestelijke dag. Het volledige programma staat vanaf 10 mei op www.bookstoreday.nl.
Op 25 mei verschijnt de Nederlandse vertaling van het boek Lezen in tijden van Netflix (Cossee) van Felicitas von Lovenberg. De strijd om onze vrije tijd is genadeloos: het boek ondervindt grote concurrentie van sociale media en Netflix. Tegelijkertijd waarderen lezers de rust en onthaasting die het lezen van boeken met zich meebrengt, zoals ook blijkt uit de studie De impact van het boek.

Von Lovenberg combineert onderzoek met eigen ervaringen en die van andere lezers om de meerwaarde van het lezen van boeken te tonen. Daarnaast geeft ze tips om het leesgedrag te optimaliseren. Op Independent Bookstore Day krijgen lezers met een in de Boekenweek verkregen speciale boekenlegger korting op Lezen in tijden van Netflix.

Debat ‘Lezen in tijden van Netflix’

Van 12.00 tot 14.00 uur vindt in boekhandel Broese Boekverkopers een debat plaats over ontlezing bij jongeren naar aanleiding van het boek Lezen in tijden van Netflix. Hoe krijgen we scholieren aan het lezen in tijden van Netflix? Kan Netflix worden ingezet om jongeren aan het lezen te krijgen? Voor het debat is een panel van diverse, deskundige sprekers samengesteld, afkomstig uit het onderwijs, het boekenvak en de journalistiek.

Het panel bestaat uit Matijs Lips (beste docent Nederlands 2018), Alex Boogers (schrijver, strijdt voor leesbevordering en tegen vaste leeslijsten), Jet Steinz (schrijver, columnist bij de Volkskrant) en Rosan Hollak (schrijver en journalist, recenseert voor NRC series op Netflix). Yaël Vinckx (schrijver en journalist, mede-initiatiefnemer Independent Bookstore Day) is moderator van het debat.

Docenten Nederlands en docenten andere talen uit het hele land zullen bij het debat aanwezig zijn en praten mee.

Optredens

Bijna tweehonderd boekhandels, verspreid over het hele land, nemen deel aan Independent Bookstore Day. Zij ontvangen die dag ruim honderd schrijvers en dichters. Van Maartje Wortel tot Bert Wagendorp; van illustrator Floor Rieder tot kinderboekenschrijver Ted van Lieshout; van taalkunstenaar Diggy Dex tot cabaretier Emilio Guzman. Bovendien rijden er vijftien ‘surprise’ dichters in vijf auto’s langs boekhandels door het hele land. Op www.bookstoreday.nl vindt u vanaf 10 mei een overzicht van de activiteiten per deelnemende boekhandel.

Speciale uitgaven

Er zijn ook talloze speciale uitgaven die alleen op deze dag te koop zijn. Het gaat om zeventig exclusieve publicaties, gesigneerde exemplaren en scherp in prijs verlaagde boeken, van onder anderen Brett Easton Ellis (speciaal vervroegd op deze dag te krijgen), A.F.Th. van der Heijden (een exclusieve uitgave), Levi Weemoedt, Esther Verhoef en Yotam Ottolenghi (gesigneerde boeken), Maarten Biesheuvels Verhalen uit het gekkenhuis (in een luxe editie) en de luxe boxset Neerlands Hoop in Bange Dagen (zeer scherp in prijs verlaagd).

Independent Bookstore Day is bedoeld voor alle onafhankelijke boekwinkels en wordt verzorgd door Libris in samenwerking met schrijver Yaël Vinckx en ondersteund door de Stichting CPNB.