Deelen mag tevreden zijn

Tweede bundel Utrechtse columns: ‘Een lege agenda’

Door Peter le Nobel

Dennis Deelen heeft zijn tweede verzameling columns gebundeld, verhalen met humor en hier en daar diepgang. Een aangename combinatie.
Dennis Deelen heeft zijn tweede verzameling columns gebundeld, verhalen met humor en hier en daar diepgang. Een aangename combinatie.
Utrecht – ‘Een lege agenda’, zo heet het tweede boek van Dennis Deelen. Heel leeg kan zijn agenda niet zijn als hij na een jaar veertig columns kan selecteren voor deze bundel. Bovendien publiceert hij eens in de twee weken een column voor stadsbladutrecht.nl

De belevenissen van Dennis Deelen spelen zich allemaal af in Utrecht. Vaak zijn de voorvallen komisch, soms juist wat diepzinniger. Dennis Deelen beleeft zijn leven intens, en dankzij zijn schrijfstijl beleven lezers het mee.

Vier jaar lang schrijft hij nu zijn columns. Het begon na zijn reis door Zuid-Amerika, waarbij hij al backpackend zijn avonturen op waarbenjij.nu zette. Hij kreeg de smaak te pakken en via hyves en blogspot zet hij zijn columns nu op www.dennisday.nl In september 2009 besloot hij zijn eerste bundel in eigen beheer uit te brengen: ‘Dennis’ Day’.

Kritisch

Daaruit bleek al zijn schrijverstalent, want waar anderen nogal eens verzanden in geneuzel, bleek hij in die bundel al verhalen mooi te kunnen brengen – maar niet vaak genoeg, en misschien was schrijver dezes juist daarom zo streng voor hem en schreef hij een kritische recensie op zijn eigen boekennieuwssite. Dat heeft-ie geweten, want daarop belde Dennis hem hoogspersoonlijk op. Als mijnheer dan toch zo kritisch was, dan mocht hij ook de eindredactie doen. Aldus geschiedde.
Na een enkel gesprek, na te lezen in de column ‘Deelen was te snel tevreden’, verbeterde Dennis al heel snel zijn stijl. Het resultaat: een prachtig boekje, met fraaie en geestige tekeningen van Floor Koop.

Liefde

Dennis heeft aanvankelijk nooit een serieuze schrijverscarrière geambieerd. In het dagelijks leven is hij wiskundedocent op een middelbare school. “Ik schrijf mijn columns, en na een tijdje ontdek je dat je een aardige verzameling hebt. Ik heb nu mijn tweede bundel uitgegeven en dan zie ik verder wel.”

Zijn liefde voor taal is echter sterk, zoals te lezen is in het verhaal ‘Dubbel D’, waarin hij de klas voor een keertje alles uitlegt over ‘alliteratie’ en ‘contaminatie’. Dan vraagt een jongetje hem: “Meneer Deelen, waarom geeft u eigenlijk geen Nederlands?” Dan besef ik dat ik terug moet naar mijn leest. Genoeg gelachen. “Jongens en meisjes, pak je wiskundeboek. We gaan beginnen. Hoofdstuk 1, opgave 1!”

Het succes van deze bundel is voor Dennis, en als er toch nog een foutje in een verhaal zit, dan is het mijn schuld.

—-
Een-lege-agenda-voorkant-194x300De bundel ‘Een lege agenda’ is voor 9,95 euro verkrijgbaar bij selexyz broese of te bestellen via www.dennisday.nl En om de twee weken, op donderdag, is een column van Dennis Deelen te lezen op stadsbladutrecht.nl