‘De optocht’ van Toon Tellegen

Tellegens magnum opus als fantastische muziektheatermarathon

Het gedicht van Toon Tellegen (links) is bewerkt tot een drie uur durende muziektheatervoorstelling. Foto: Guus Rijven

Rotterdam – De veelvuldig gelauwerde dichter en schrijver Toon Tellegen wordt geroemd om zijn werk voor kinderen en volwassenen. In zijn epische prozagedicht De optocht toont hij de mensheid als in een parade op een schilderij van James Ensor: geliefden en misdadigers, weifelaars en dadendrangers, jong en oud, iedereen passeert de revue en wordt met een ‘Pats!’ af geserveerd. Het gedicht is een monument van taal en verbeeldingskracht dat componist Piet-Jan van Rossum, regisseur Petra van der Schoot en het Ives Ensemble inspireerde tot een uitzonderlijke drie uur durende muziektheatervoorstelling.

Van Rossums bijzonderde score voor ensemble en tape wordt uitgevoerd door het Ives Ensemble, de acteurs en performers Joop Keesmaat, Han Buhrs en Anton van der Sluis nemen de bijna 100 pagina’s die het gedicht telt voor hun rekening. Muziek en scene zetten Tellegens barokke tekst in een bijzonder licht, waarbij elementen als compassie en het ritueel een belangrijke plaats innemen. Het Japanse Nō-theater dient daarbij als inspiratie.

Toon Tellegen

Toon Tellegen (Den Briel, 1941) studeerde medicijnen in Utrecht; werkte in Kenia en daarna vele jaren als huisarts in Amsterdam. Tellegen is vooral bekend vanwege zijn lichtvoetig filosofische dierenverhalen, maar is ook geliefd om zijn poëzie en proza. De laatste jaren werkt hij gestaag aan het grootse prozagedicht De Optocht, zijn magnum opus. Daarin laat hij de mensheid in al zijn bonte verscheidenheid voorbijtrekken aan een kritische ooggetuige, die uiteindelijk moet constateren dat ook hij tot de stoetgangers behoort.

Het Ives Ensemble

Het Ives Ensemble speelt de moderne kamermuziek in de meest pure vorm. Met de eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het ensemble steeds naar verrassende muziek. Het Ives Ensemble speelt historische muziek van onze tijd, muziek die we in de toekomst zullen waarderen als ons cultureel erfgoed. Componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven muziek voor het ensemble. Er wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de 12 musici door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren.

Compositie en regie

Piet-Jan van Rossum componeerde de muziek voor De optocht voor het Ives Ensemble in opdracht van November Music. De Haagse kunstenares Petra van der Schoot draagt zorg voor een indringend toneelbeeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor mimespeler Anton van der Sluis en attributen als maskers en een meer dan menshoge figuur. De scene is geïnspireerd op het Nō-theater waarin veelzeggende subtiliteit tot hoge kunst wordt verheven. De tekst wordt om beurten voorgedragen door acteur Joop Keesmaat en zanger/performer Han Buhrs.

Tournee

zo. 11 maart 2018 – Wilmink Theater Enschede – aanvang 19.00 uur
za. 17 maart 2018 – Theater Rotterdam / Locatie Witte de With – aanvang 19.30 uur
zo. 25 maart 2018 – TivoliVredenburg Utrecht – aanvang 14.00 uur
zo. 6 mei 2018 – Korzo Den Haag – aanvang: 14.00 uur

De voorstelling in Rotterdam op zaterdag 17 maart heeft een bijzonder tintje: na afloop is er meet & greet met makers en uitvoerenden. Dan ook verkrijgbaar: een gesigneerde jubileumuitgave van De Optocht, uitgebracht ter ere van Tellegens 75ste verjaardag.

Zie onder meer www.theaterrotterdam.nl