De Herenclub terug in het Literatuurmuseum

De Herenclub, geschilderd door Kik Zeiler (collectie Literatuurmuseum)

Den Haag – Heel kort maar duurde het uitstapje van de Herenclub. Het roemruchte schilderij dat Kik Zeiler in 1985 van de Herenclub maakte – met Harry Mulisch als stralend middelpunt – was jarenlang als bruikleen in het museum ondergebracht, maar werd onlangs door de bruikleengever teruggevraagd. Dankzij de steun van een financier die onbekend wenst te blijven, heeft het museum maandagavond 2 december het schilderij op een veiling weten te verwerven.

En zo komt het dat Zeilers meesterwerk binnenkort weer te bewonderen is in het museum, nu voorgoed. Het portret is nu al te zien als één van de pronkstukken in de online Nationale Schrijversgalerij die het museum onlangs lanceerde.

Onder de naam De Herenclub kwam een groep Amsterdamse vrienden (schrijvers, kunstenaars en politici) wekelijks op maandagavond bijeen om over de wereld te praten. Harry Mulisch fungeerde negentien jaar als voorzitter van de besloten club. Kik Zeiler beeldde het illustere gezelschap af met Mulisch in Laatste Avondmaal-achtige pose te midden van twaalf van zijn apostelen.

Personages

Te zien zijn, zittend van links naar rechts: Wim Duisenberg, Hans van Mierlo, Henk Hofland, Martin Veltman, Harry Mulisch, Gerrit Komrij, Marcel van Dam en Jeroen Henneman. Staand: druk orerend Peter Schat, Han Lammers, Reinbert de Leeuw aan de piano, André Spoor en Hans Gruijters. Rechts van Schat is in het glas het hoofd van de restauranthouder weerspiegeld.

Zeiler heeft zich nog meer grapjes veroorloofd: de afwezige clubleden W.L. Brugsma en Cees Nooteboom zijn, rechts op de tafel onder het doosje Schimmelpennnincksigaren, vereeuwigd middels een afbeelding in de Haagse Post, waarvan Brugsma hoofdredacteur was geweest, en een op een brief geplakte postzegel.

Nationale Schrijversgalerij

Het Literatuurmuseum bezit een grote collectie geschilderde schrijversportretten en presenteert deze sinds kort via zijn site Literatuurmuseum.nl. Zo kan iedereen dag en nacht dwalen langs de portretten van bekende en minder bekende schrijvers. Thuis, onderweg, waar dan ook. Zeilers groepsportret is een van de pronkstukken van deze digitale tentoonstelling.