De Grote Poëzieprijs volgt VSB Poëzieprijs op

Rotterdam – Poetry International, School der Poëzie en Maatschappij der Nederlandse Letterkunde hebben De Grote Poëzieprijs in het leven geroepen. De Grote Poëzieprijs volgt de VSB Poëzieprijs op als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met een bedrag van 25.000 euro.

Het streven is om De Grote Poëzieprijs in de periode 2020 – 2025 uit te laten groeien tot De Grote Poëzieprijzen, een groots en veelzijdig jaarlijks evenement dat prijzen uitreikt voor de beste Nederlandstalige bundel, maar ook voor het beste poëziedebuut, het beste gedicht en de beste Spoken Word act of artiest in het taalgebied, in combinatie met een publieks- en jongerenprijs.

Bundels in eigen beheer

Voor de Grote Poëzieprijs 2019 beoordeelt een vijfkoppige jury, benoemd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Nederlandstalige bundels die zijn verschenen tussen 1 september 2017 en 31 december 2018. Voor De Grote Poëzieprijs kunnen voor het eerst ook bundels uitgegeven in eigen beheer worden ingezonden. Nieuw is ook het deelnamebedrag van 75 euro per ingezonden titel, geld dat direct voor de organisatie van de prijs wordt gebruikt. Bundels kunnen tot en met 31 december voor deelname worden aangeboden. Details over deelname staan in het juryreglement.

Nominaties en presentaties in het land

De jury van De Grote Poëzieprijs 2019 nomineert op 6 februari a.s. – de laatste dag van de Poëzieweek – vijf bundels. De bekendmaking maakt deel uit van het uitreikingsprogramma van de tiende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed in Amsterdam. In maart, april en mei zijn in het kader van de prijs verschillende poëziepresentaties en educatieve programma’s te zien. De uitreiking van de eerste editie van De Grote Poëzieprijs vindt op zondag 16 juni plaats tijdens het feestelijke 50e Poetry International Festival Rotterdam.

De Grote Poëzieprijs 2019

Voorlopige Agenda

31 december 2018 Sluiting inzendingstermijn De Grote Poëzieprijs 2019
6 februari 2019 Bekendmaking nominaties tijdens Uitreikingsprogramma 10e Turing Gedichtenwedstrijd

28 maart 2019 Poetry Insight, Poeziecentrum Gent
5 april 2019 Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, Arcatheater Gent
8 april 2019 Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, OBAtheater Amsterdam

9 april 2019 Poetry Insight, Obatheater Amsterdam
9 mei 2019 Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, Grote Zaal, DEStudio Antwerpen (optie)

23 mei 2019 Grote PoëzieprijsRevue met jongeren, Grote Zaal, DEStudio Antwerpen (optie)

16 juni 2019 Feestelijke uitreiking Grote Poëzieprijs 2019 tijdens het
50e Poetry International Festival Rotterdam

Kijk voor agenda-updates en een overzicht van ingezonden bundels op
www.poezieprijs.nl.