De Balie: 100 jaar Gerard Reve

Amsterdam – Precies 100 jaar nadat schrijver Gerard Reve werd geboren (14 december 1923) draagt acteur Hugo Koolschijn, op 14 december in De Balie, Reves spraakmakende pleidooi uit het Ezelsproces voor waarin hij pleitte voor volledige vrijheid van de kunst. Een artistiek en juridisch hoogtepunt uit de Nederlandse geschiedenis. Hoe luisteren we 55 jaar later naar de woorden van Reve?

Voorafgaand aan de voordracht geeft schrijver en columnist Christiaan Weijts een inleiding. Na afloop van de voordracht gaat Yoeri Albrecht in gesprek met Christiaan en schrijver Kristien Hemmerechts.

Ezelsproces

In 1966 verscheen het boekje Nader tot U van Gerard Reve bij Uitgeverij van Oorschot waarin de schrijver God voorstelde als een ezel waarmee de ik-figuur de liefde bedreef. Het leidde, tot genoegen van de Reve zelf, tot het spraakmakende Ezelsproces waarin hij werd beschuldigd van godslastering. In het hoger beroep verdedigde hij zichzelf en schreef zijn beroemde literaire Pleitrede voor het Hof waardoor hij werd vrijgesproken. Ruim 40 jaar later werd het betreffende artikel 147, de wet op smalende godslastering, uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt.

‘Bij voorbaat wordt niet enig woord verworpen’

‘Zoals geen componist een bepaalde noot of een bepaald akkoord bij voorbaat zal uitsluiten, en zo min als een schilder een bepaalde kleur uit beginsel van zijn palet zal weren, zo min verwerpt de schrijver die zijn naam waardig is, bij voorbaat enig woord. Waar het om gaat, is die vraag, of de aanwezigheid van de noot, het akkoord, de kleur of het woord, in het werkstuk van de kunstenaar vereist is.’

– Van het Reve, Pleitrede voor het Hof

Voor het hele programma, zie debalie.nl