Crossing border Festival

affiche crossingborderDen Haag – Dit jaar is het Crossing Border festival sneller uitverkocht dan ooit. Snelle beslissers uit binnen- en buitenland verzekerden zich van tickets voor mooie optredens. Gelukkig zijn er naast de twee festivalavonden in Den Haag en de zondagavond in Antwerpen nog een heleboel andere mooie dag- en avondprogramma’s bij te wonen!

Woensdag 18 november – Oxfam Novib/PEN Awards

Oxfam Novib en het PEN Emergency Fund reiken op Crossing Border de Oxfam Novib/PEN Awards uit. Hiermee vragen ze aandacht voor schrijvers die in eigen land vervolgd worden. Elk jaar wordt de prijs uitgereikt aan een auteur die niet wil zwijgen over heikele kwesties maar zijn of haar mening op papier durft te zetten.

Paul Rosenmöller zal de prijs uitreiken. Verder zullen de volgende (inter-)nationale artiesten en schrijvers optreden; Manon Uphoff (tevens presentatrice van de avond), Mustafa Stitou, Rodaan Al Galidi, Erik Jan Harmens, Peter Holvoet Hanssen, Els Moors, Ruth Lasters en Ilse Starkenburg. De uitreiking wordt afgesloten met een spetterend optreden van Dobet Gnahoré. Dobet, afkomstig uit de Ivoorkust, brengt met haar voltallige band melodieën van de Mandinke, Congolese rumba, dansritmes van de Ivoriaanse ziglibiti en Kameroenese bikutsi. Kaarten á €12,50 zijn te koop via www.deregentes.nl.

Donderdag 19 november – Openingsavond van Crossing Border

Crossing Border opent op donderdagavond met een gesprek over “De macht van literatuur & Het belang van het vrije woord” met onder meer Sandro Veronesi en Nicolai Lilin.

Veronesi kreeg wereldwijd bekendheid dankzij In de ban van mijn vader. Zijn meesterwerk, Kalme chaos, won de belangrijkste literaire prijs van Italië en werd in Frankrijk uitgeroepen tot beste Europese roman. Lilin behoort tot de Urka’s, een criminele Russische gemeenschap. Een organisatie met ‘fatsoenlijke criminelen’ die hun eigen geweld reguleren aan de hand van strenge ethische codes. De Urka’s werden verdreven naar Siberië, en zijn een verdwijnend volk. Met zijn autobiografische romen Siberische opvoeding boek blaast Lilin hun wereld nieuw leven in.

Uit veiligheidsoverwegingen kan de derde internationale gast van deze avond nog niet bekend worden gemaakt. Het volledige programma en de locatie worden per e-mail bekend gemaakt op donderdag 12 november. Reserveer tickets á €10,- via info@crossingborder.nl 

timetable CB@beeld.nuZaterdagmiddag 21 november – Expositie in Galerie Quartair

Ook dit jaar exposeren enkele multitalenten uit onze muzikale en literaire line-up ook een aantal van hun kunstwerken. Dit jaar is dat in Galerie Quartair. De exposerende artiesten zijn: Jim White (art assemblages; tevens vertoont hij religieuze dvd’s van militante kerken in het zuiden van de Verenigde Staten), Kathe Burkhart (festivalaffiche, chocolate letter pieces), Kevin Cummins (foto’s), Richard Milward (schilderijen) en Dash Shaw (tekeningen).

De expositie loopt van 19 t/m 22 november. De officiële opening is op zaterdag 21 november om 15.00 uur, met optredens van Jim White, Kathe Burkhart en Richard Milward. We zorgen dan voor gezellige muziek, hapjes, drankjes en een knus opgepookt kampvuur.

Quartair is open van 14.00 – 18.00 uur, de entree is gratis. Adres: Toussaintkade 55, Den Haag / www.quartair.nl

Zaterdagmiddag 21 november – BorderKids

Ook voor de allerkleinste festivalbezoekers heeft Crossing Border een prachtig programma in petto. Op zaterdagmiddag 21 november vindt BorderKids plaats; een middag gevuld met optredens van bekende artiesten voor kinderen. Daan Remmerts komt zijn nieuwe kinderboek Voordat jij er was presenteren. Een verhaal over de schepping van de wereld alleen dan nét even anders. Marit Törnqvist komt vertellen over haar nieuwe prachtig geïllustreerde prentenboek Wat niemand had verwacht. Gespeeld door Pascal van den Berg en muzikaal begeleid door Jochem Fluitsma is er de theatervoorstelling De Cowboy en de Papegaai en actrice Geert de Jong leest voor uit De ongelooflijk Bijzondere Boekeneter van Oliver Jeffers. Reserveer kaarten á €5 via info@crossingborder.nl 

Vrijdagmiddag 20 November – Symposium in Boekhandel Paagman

Op vrijdagmiddag is er in samenwerking met boekhandel Paagman een minisymposium rondom de magazines McSweeney’s en The Believer. Centraal staat de wisselwerking tussen (literaire) tijdschriften en uitgeverijen. Wat is het geheim van McSweeney’s? Waar veel literaire en culturele magazines wegkwijnen, zijn McSweeney’s en The Believer geliefde en succesvolle tijdschriften, met abonnees wereldwijd en te koop in boekhandels van San Francisco tot Amsterdam. Deelnemers zijn onder anderen Eli Horowitz, Andrew Leland, Hans Nijenhuis, Oscar van Gelderen en Joost Nijsen. Reserveer gratis plaatsen via info@paagman.nl.