Coryfeeën op festival

Coryfeeën op festival
City2Cities: Praag en Barcelona
Openbaar Vervoer Utrecht krijgt een 7,3
Utrecht
Reizigers in de regio Utrecht zijn erg tevreden over het openbaar vervoer. Dit blijkt uit de jaarlijkse OV-klanten- barometer van het nationale Kennisplatform Verkeer en Vervoer.
De reizigers waarderen de dienstverlening van GVU en Connexxion in de regio Utrecht gemiddeld met een 7,3 en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van een 7,2.
Het mooie rapportcijfer is vooral te danken aan een hoge score op ‘informatie en veiligheid’, ‘prijs’ en ‘klant- vriendelijkheid’. Ook deze scores waren hoger dan het landelijk gemiddelde.
Vrouw in gezicht geslagen en uitgescholden
Utrecht
Een 22-jarige vrouw uit Leusden is maandagavond op de Mariaplaats uitge- scholden en in het gezicht geslagen. Het leek erop alsof ze er niet aan kon ontkomen. Op de hoek van de MAria- plaats stonden vier jongens die de vrouw uitscholden. Zij was hier niet van gediend, zei er wat van en liep door. De jongens stapten in een auto en reden weg.
Op de kruising met de Rijn- kade moest de vrouw stoppen voor een rood verkeerslicht. Daar stond ook de auto met de jongens erin. Zij bleven de vrouw uitschelden. Na de brug bij de Catharijnesingel troffen zij elkaar weer. Eén van de jongens stapte uit en liep op haar af. Hij sloeg de vrouw in het gezicht, waar- door zij ten val kwam. Ze liep letsel in haar gezicht op. Agenten kwamen eraan en zagen het voertuig in de middenberm staan. Een 20- jarige man uit Utrecht en een een 21-jarige man uti Nieuwegein stonden nog bij het voertuig. Zij werden aan- gehouden en overgebracht naar het politiebureau. De twee andere mannen worden nog gezocht.
Puzzelen met onze ruimte
Lees In de provincie
De tweede editie van City2Cities, van 21 tot en met 29 april, staat in het teken van Praag en Barce- lona, met meer grote namen dan vorig jaar, zoals Mark Strand, Mercedes Abad en Carlos Ruiz Zafón, bekend van de miljoenenbestseller ‘De schaduw van de wind’.
U Utrecht
Ditmaal is gekozen voor de steden Praag en Barcelona. “Wij zijn gewend assen te trek- ken door Europa, met Utrecht steeds als middelpunt”, zegt Michaël Stoker, zakelijk leider van Stichting Literaire Activi- teiten Utrecht. “Ditmaal gaan we van zud naar oost. Barcelona stond op onze verlanglijst, om- dat er heel veel schrijvers van- daan komen, nu maar ook in het verleden, zoals Cervantes. Ook zijn daar heel veel uitgeverijen gevestigd.” Ook de keuze voor Praag ligt voor de hand, die dit jaar president én schrijver
Vaclav Havel ter aarde heeft besteld. “En denk bijvoor- beeld aan Kafka, die ook uit die stad komt.”
Voor volgend jaar zijn nog geen steden bekend. “Overal in Europa liggen nu brochu- res over het festival. Wij gaan er vanuit dat steden voort- aan uit zichzelf bij ons wil- len aanmelden.” Het festival heeft namelijk in korte tijd veel prestige gekregen, niet in de laatste plaats dankzij de vele grote namen die pre- sent zijn, zoals Mark Strand, winnaar van de Pulitzer Prize voor zijn boek ‘Bliz- zard of One’, die op znodag 22 april optreedt in de Spie- geltent, het ‘hoofdkwartier’ van het festival aan de Korte Nieuwstraat op het plein van de oude rechtbank.
De Spaanse Mercedes Abad geeft op 25 april de Belle van Zuylenlezing, met aanslui- tend een vraaggesprek door auteur Herman Koch.

City2Cities: Praag en Barcelona

Utrecht richt zich dit jaar op Barcelona en Praag.
Utrecht richt zich dit jaar op Barcelona en Praag.
Utrecht – De tweede editie van City2Cities, van 21 tot en met 29 april, staat in het teken van Praag en Barcelona, met meer grote namen dan vorig jaar, zoals Mark Strand, Mercedes Abad en Carlos Ruiz Zafón, bekend van de miljoenenbestseller ‘De schaduw van de wind’.
Ditmaal is gekozen voor de steden Praag en Barcelona. “Wij zijn gewend assen te trek- ken door Europa, met Utrecht steeds als middelpunt”, zegt Michaël Stoker, zakelijk leider van Stichting Literaire Activiteiten Utrecht. “Ditmaal gaan we van zud naar oost. Barcelona stond op onze verlanglijst, om- dat er heel veel schrijvers vandaan komen, nu maar ook in het verleden, zoals Cervantes. Ook zijn daar heel veel uitgeverijen gevestigd.” Ook de keuze voor Praag ligt voor de hand, die dit jaar president én schrijver Vaclav Havel ter aarde heeft besteld. “En denk bijvoorbeeld aan Kafka, die ook uit die stad komt.”
Prestige
Voor volgend jaar zijn nog geen steden bekend. “Overal in Europa liggen nu brochures over het festival. Wij gaan er vanuit dat steden voortaan uit zichzelf bij ons willen aanmelden.” Het festival heeft namelijk in korte tijd veel prestige gekregen, niet in de laatste plaats dankzij de vele grote namen die present zijn, zoals Mark Strand, winnaar van de Pulitzer Prize voor zijn boek ‘Bliz- zard of One’, die op zondag 22 april optreedt in de Spiegeltent, het ‘hoofdkwartier’ van het festival aan de Korte Nieuwstraat op het plein van de oude rechtbank.
Belle van Zuylenlezing
De Spaanse Mercedes Abad geeft op 25 april de Belle van Zuylenlezing, met aansluitend een vraaggesprek door auteur Herman Koch. Zij debuteerde met haar erotische verhalenbundel ‘Komkom mers bij kaarslicht’. In de geest van Zuylen geeft zij de lezing, alhoewel een vrijgevochten geest mogelijk de enige overeenkomst is tussen Abad en de statige Utrechtse. Praag is onder meer vertegenwoordigd met Martin Simek tijdens I-Poetry live op donderdag 26 april. Paul Auster spreekt op 28 april de Reading The City-lezing, getiteld ‘City of Words’ uit.
Culturele Hoofdstad 2018
Stoker: “Dit festival is zonder meer een van de redenen waarom wij Culturele Hoofdstad 2018 van Europa moeten zijn. Utrecht is ook een echte schrijversstad geworden, meer dan Amsterdam. Steeds meer uitgeverijen en boekhandels komen hier naartoe, zoals de Arbeiderspers en Bruna. Een creatieve stad met een rijk verleden en een bruisend heden, en op een half uur van Schiphol. De jury zou wel gek zijn als ze niet voor Utrecht kiest…”