Constantijn Huygens-prijs 2020 voor Guus Kuijer

Guus Kuijer. Foto: Jaco Klamer

Hilversum – In het radioprogramma Kunststof (NPO1) is op donderdag 25 juni 2020 bekendgemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs 2020 toegekend is aan Guus Kuijer voor zijn gehele oeuvre. De Huygens-prijs is een van de Haagse literaire prijzen die de aan het Literatuurmuseum gelieerde Jan Campert-Stichting jaarlijks uitreikt.
Bijna vijftig jaar schrijft Guus Kuijer voor kinderen en volwassenen en in die halve eeuw heeft hij een oeuvre bijeen geschreven van een constant hoog niveau.

Vernieuwer

Niet iedereen is hetzelfde. Die eenvoudige gedachte ligt ten grondslag aan het monumentale oeuvre van Guus Kuijer, de schrijver met een groot oog voor de kracht van het buitenbeentje. Van zijn Madelief-boeken tot aan zijn hervertellingen van Bijbelverhalen ‘voor ongelovigen’, overal staat zijn geloof in het individu centraal. Hij is een van de grote vernieuwers van de naoorlogse jeugdliteratuur en daarmee van de Nederlandse literatuur.

Het geminachte kind

Kuijers vrije geesten treden overal naar voren: het zijn kinderen en volwassenen uit alle lagen van de bevolking, met verschillende achtergronden en voorkeuren. Het verlangen naar het inrichten van een eigen leven kan niet serieus genoeg genomen worden, bij kinderen én volwassenen. Hiervan getuigt ook zijn klassiek geworden essay Het geminachte kind.

Prijs en vorige laureaten

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Recente laureaten zijn: Stefan Hertmans (2019), Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015) en Mensje van Keulen (2014).

Uitreiking

De feestelijke uitreiking vindt in januari 2021 plaats. Dan worden ook de overige literatuurprijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitgereikt; de winnaars van de F. Bordewijk-prijs, de Jan Campert-prijs en de tweejaarlijkse Jan Greshoff-prijs worden dit najaar bekendgemaakt.