City2Cities: Internationale Literatuurdagen Utrecht

Utrecht – Het literaire huzarenstukje is gelukt: City2Cities Internationale Literatuurdagen Utrecht is een feit. Het literatuurfestival heeft tot doel Utrecht, één van de oudste steden van Nederland en met een lange literaire traditie, op culturele wijze samen te brengen met twee andere (Europese) steden. City2Cities zal circa drie weken duren, steeds in april van elk jaar. De eerste editie vindt in 2011 plaats. Daarbij staan Stockholm en Barcelona centraal.

Utrecht kent al decennia lang diverse toonaangevende en innovatieve literaire evenementen van organisaties als Stichting Literaire Activiteiten (SLAU), het Poëziecircus en Salon Saffier, die in City2Cities hun krachten zullen bundelen. Ook zal worden samengewerkt met de Universiteit van Utrecht, de Stichting Vrede van Utrecht (2013), Utrecht Your Way en andere culturele instellingen. Deze samenwerking is uniek. Het evenement zal een première in Nederland zijn voor een groots internationaal opgezet literatuurfestival.

City2Cities schept op deze manier in Utrecht ruimte voor een ontmoeting tussen twee literaire wereldsteden, waarin visies op identiteit, cultuur en politiek vanuit een literair perspectief tot uitdrukking komen. Er zullen debatten over literaire stadscultuur plaats vinden met schrijvers uit de drie steden/landen en expertmeetings tussen literaire critici, letterkundigen, uitgevers en vertalers. Ook zullen een festivalfilm over een Nederlandse dichter of schrijver die de twee gaststeden bezoekt, en een festivaluitgave met essays en nog niet eerder vertaalde verhalen en gedichten over de dialoog tussen de drie steden worden geproduceerd. Concerten en theater zijn in the fringe voorzien. Voorts spelen internet en de nieuwe media een belangrijke rol: audiovisuele registraties en informatie over schrijvers zullen in het Nederlands en het Engels raadpleegbaar zijn.

Bij de eerste editie van City2Cities in 2011 staan Barcelona en Stockholm centraal, in 2012 Lissabon en Praag en in 2013 Londen en Berlijn.

De gemeente Utrecht staat positief ten opzichte van dit nieuwe initiatief en besprekingen zijn daaromtrent gaande. Het stichtingsbestuur is gevormd uit vertegenwoordigers van bovengenoemde literaire stichtingen en van de Universiteit van Utrecht. Voorzitter is Rudi Wester, voormalig directeur van het Institut Néerlandais in Parijs en van het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds. Zie ook: www.city2cities.nl