Celebrating Dissent – Een festival voor en door vrouwen, afvalligen en bannelingen

Amsterdam – Van 31 augustus tot en met 1 september komen vrouwen, mannen en LGBT+’s uit verschillende landen, religies en culturen samen om de vrijheid te vieren met theater, lezingen, poëzie, film, stand-up comedy en gesprek.

De sprekers op dit festival worden bijna allemaal op dagelijkse basis met de dood bedreigd, zijn verbannen uit hun thuisland of kunnen niet meer zonder beveiliging over straat, vanwege wie ze zijn of hoe ze denken. Celebrating Dissent is een shout-out naar iedereen die strijdt voor universele rechten en vrijheid van meningsuiting. Met o.a.Maryam Namazie, Inna Shevchenko, Zineb El Rhazoui, Mineke Schipper en vele anderen.

Onderdrukking

Onderdrukking en inperking van gedachtevrijheid neemt wereldwijd toe, vaak vanuit religieuze motieven, zo stelt de organisatie. Vrouwen, afvalligen en LGBT+’s fungeren hierbij als kanaries in de kolenmijn: als het slecht gaat, zijn zij vaak de eerste slachtoffers. Extreem-rechts rukt op en vrouwenrechten beginnen te sneuvelen. De organisatie verwijst daarbij naar de nieuwe abortuswetgeving in Amerika. En als ergens de sharia-wetgeving wordt aangescherpt, dan zijn het vrouwen die dat als eerste merken. Dit festival is dan ook een waarschuwing – vrijheid moet worden bevochten, verankerd en gevierd.

Line-up

Een greep uit de line-up: er is muziek van singer-songwriter Shelley Segal, protestkunst van body artist Victorica Gugenheim, gesprekken met onder andere Inna Shevchenko en Zineb El Rhazoui, stand-up comedy van Shabana Rehman, theater van Nazmiye Oral, een film van Nadia El Fani en nog veel meer.

Kijk voor het hele programma op de website van De Balie: www.debalie.nl/celebrating-dissent.