Camerata Trajectina en Gerrit Komrij: De zeven zonden van Jeroen Bosch

'De zeven hoofdzonden', een schilderij van Jeroen Bosch.
'De zeven hoofdzonden', een schilderij van Jeroen Bosch.

Amsterdam – Het Nederlandse muziekensemble Camerata Trajactina liet zich inspireren door ‘De zeven zonden’ van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch en treedt op woensdag 23 september op met een groot muziekspektakel in Het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De teksten en gedichten zijn van Gerrit Komrij, speciaal voor de gelegenheid gemaakt op melodieën uit de tijd van Bosch. 

In dit ‘multimediale’ middeleeuwse spektakel zingt elke Zonde zijn of haar lied. De liederen worden afgewisseld door laatmiddeleeuwse dansen die lust en verleiding belichamen, afwisselend begeleid door schallende schalmeien, lieflijke vedels en harpen en een snerpende doedelzak. Tegenover al deze ‘zondige’ muziek staan momenten van inkeer, uitgedrukt in misgezangen uit de zogenoemde Bossche koorboeken, die dateren uit de tijd van Jeroen Bosch.

Komrij zelf geeft in de scenes commentaar op het gebodene vanuit eigentijds perspectief. Zo gaat de voorstelling van kroeg naar kerk en van balzaal naar bordeel. Het volle leven van het Herfsttij der Middeleeuwen trekt voorbij. Muziek klinkt en verdwijnt weer, met dansers en videobeelden. 

Na het optreden in het Muziekgebouw om 20.15 uur volgt tot en met 1 oktober een korte tournee. Voor de voorstelling van woensdag 23 september, surf naar www.muziekgebouw.nl Voor de agenda, klik op http://camerata-trajectina.nl/display.php?l=nl&i=agenda