C.C.S. Croneprijs 2010 postuum naar Guillaume van der Graft

Utrecht – De C.C.S. Croneprijs 2010, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar postuum toegekend aan dichter Guillaume van der Graft, pseudoniem van Willem Barnard (1920-2010). Dat  maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht dinsdag bekend.

Volgens de jury bezet Van Der Grafts poëzie een geheel eigen plaats in de naoorlogse Nederlandse literatuur. De jury nomineerde Van Der Graft toen de auteur nog in leven was. Hij overleed op 21 november 2010.

‘Een echte zanger’

Het oeuvre van Guillaume van der Graft bestrijkt zeven decennia en heeft volgens het juryrapport ‘een eigenheid die al die jaren opvallend consistent is gebleven.’ De jury noemt hem ‘een echte zanger’: ‘In zijn gedichten zijn de toon en het timbre net zo belangrijk als dat waarvan inhoudelijk sprake is.’ Ook vindt de jury dat Van Der Graft veel heeft betekend voor de Utrechtse letteren. De toekenning van de C.C.S. Crone Prijs 2010 is daarom tevens bedoeld als erkenning van een oeuvre dat volgens de jury onderbelicht is gebleven: ‘Hoewel deze erkenning   –  ook vanuit Utrecht zelf  –  op zijn zachtst gezegd nogal laat komt, is het nooit te laat voor wat wij in het juryoverleg ‘een literair-historische correctie’ hebben genoemd.’

Uitreiking

De jury bestond dit jaar uit neerlandicus Wilbert Smulders, boekhandelaar Trees Nelissen en schrijver Geert van Istendael. Op 2 februari zal burgemeester Wolfsen de prijs, een oorkonde en tienduizend euro, uitreiken aan Benno Barnard, zoon van de laureaat.